Prezidentka: Teší ma,že sa klimatická kríza sa aj vďaka mladým ľuďom stáva témou

NETKY.SK • 20 September 2019, 11:8 • 2 min
Prezidentka: Teší ma,že sa klimatická kríza sa aj vďaka mladým ľuďom stáva témou

BRATISLAVA - Prezidentku Zuzanu Čaputovú teší, že mladí ľudia preberajú iniciatívu a aj vďaka nim sa klimatická kríza stáva jednou z veľkých tém doma, ako aj na medzinárodnej úrovni. Uviedla to na sociálnej sieti.

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že v piatok cestuje na Klimatický samit OSN do New Yorku, ale s organizátormi klimatického štrajku sa stretla minulý týždeň.

 

"Veľmi vítam ich iniciatívu. Tlak, ktorý na riešenie klimatickej krízy svojimi aktivitami vyvíjajú, je pre Slovensko, pre Európu, aj pre celý svet nesmierne potrebný," uviedla prezidentka v súvislosti s organizátormi.

 

Zopakovala tiež, že súčasná generácia je prvou, ktorá vážne pociťuje dôsledky klimatickej zmeny a zároveň poslednou, ktorá s ňou ešte môže niekto urobiť.

 

 

Klimatický štrajk organizovaný iniciatívou Fridays for Future sa v piatok koná v štyroch slovenských mestách - v Bratislave, Košiciach, Žiline a v Banskej Bystrici. Za protest sa postavilo viac než 70 mimovládnych organizácií, podporuje ho aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd), Slovenská akadémia vied, Slovenský hydrometeorologický ústav, viacero univerzít a stredných škôl.

 

Prezidentka strávi najbližší týždeň v USA, kde sa okrem iného zúčastní na klimatickom summite OSN 23. septembra a vystúpi v rámci Všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN 24. septembra.

 

Na samite plánuje Čaputová vyzdvihnúť cieľ Slovenska ukončiť využívanie uhlia ako zdroja na výrobu elektrickej energie do roku 2023 a projekt transformácie najväčšieho hnedouhoľného regiónu na hornej Nitre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona