Na trh príde konkurent umelej inteligencie ChatGPT od čínskej spoločnosti Alibaba

NETKY.SK • 11 Apríl 2023, 15:15 • 2 min
Na trh príde konkurent umelej inteligencie ChatGPT od čínskej spoločnosti Alibaba

Čínska spoločnosť Alibaba oznámila svoj veľký jazykový model (LLM) Tongyi Qianwen. Ten by mal konkurovať známemu modelu ChatGPT vyvinutého spoločnosťou OpenAI.

slovakia

left justify in out

Čínska medzinárodná technologická spoločnosť Alibaba nedávno oznámila svoj veľký jazykový model (LLM), Tongyi Qianwen, ktorý bude integrovaný do obchodných funkcií skupiny Alibaba. Podľa vyhlásenia tejto spoločnosti budú mať zákazníci prístup k tomuto dvojjazyčnému programu, ktorý má zručnosti v angličtine a čínštine

 

Tongyi Qianwen sa najskôr zavedie na platforme podnikovej komunikácie a spolupráce DingTalk. Bude obsahovať prevratnú funkciu, ktorou bude možná premena konverzácií na stretnutiach do písomných poznámok. Používatelia budú môcť tiež vytvárať plány propagačných kampaní a obchodné návrhy prostredníctvom jednoduchých podnetov.

 

img

predstavenie modelu Tongyi Qianwen

 

Model taktiež umožní inteligentnému virtuálnemu asistentovi (podobnému ako Alexa od spoločnosti Amazon) s názvom Tmall Genie zapojiť sa do dynamickejších a živších rozhovorov s používateľmi v Číne. To bude napríklad ponúkanie zdravých stravovacích plánov, harmonogramov či cestovných tipov.

 

Alibaba Cloud poskytla svojim podnikovým zákazníkom v Číne beta prístup k jazykovému modulu na účely prispôsobenia. Firma v budúcnosti rozšíri aj prístup k iným klientom. „Nachádzame sa v technologicky prelomovom okamihu, ktorého hnacou silou sú generatívna umelá inteligencia a cloud computing,“ povedal pri príležitosti uvedenia Tongyi Qianwen predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Alibaba Daniel Čang.

 

Od zverejnenia ChatGPT spoločnosťou OpenAI, ktorú podporuje Microsoft, enormne rastie záujem o generatívnu umelú inteligenciu. Tá sa dokáže učiť z minulých údajov a vytvárať obsah na nerozoznanie od ľudskej práce. ChatGPT dokáže odpovedať na otázky použitím prirodzeného a prispôsobeného jazyka a napodobňovať iné štýly písania. Microsoft nedávno uviedol, že zabuduje verziu ChatGPT do svojich aplikácií Office vrátane Wordu, Excelu, PowerPointu a Outlooku

 

img

rozhranie modelu ChatGPT

 

Alibaba nie je jediný čínsky technický gigant, ktorý v poslednej dobe vyvinul generatívny model AI. Spoločnosť Baidu predstavila Ernie, čínsky reprezantant Microsoftu prichádza s Xiaoice, zatiaľ čo spoločnosti ByteDance, Tencent a NetEase údajne vytvárajú svoje vlastné LLM.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies