Prezidentka Čaputová uzavrela dohodu so Zelenským, Ukrajinci môžu využívať časť slovenského neba

NETKY.SK • 24 September 2020, 14:41 • 2 min
Prezidentka Čaputová uzavrela dohodu so Zelenským, Ukrajinci môžu využívať časť slovenského neba

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok privítala v prezidentskom paláci ukrajinského náprotivka Volodymyra Zelenského.

slovakia

left justify in out

Hlavy štátov uzavreli dve dohody. Tou prvou je, využívanie vzdušného priestoru Slovenskej republiky ukrajinskou letkou na letisku v Užhorode. Tou druhou je rozšírenie hraničnej spolupráce, najmä v oblasti hraničných priechodov a prepravy tovarov. Prezidentka na spoločnej tlačovej konferencii pripomenula svoju návštevu Ukrajiny v septembri 2019.

 

 

Vzťahy medzi krajinami sú veľmi dobré

"Tak ako vtedy, aj dnes sme sa zhodli na tom, že vzťahy medzi Slovenskou republikou a Ukrajinou sú dlhodobo veľmi dobré a konštruktívne," povedala.

 

img

 

"Ukrajina je náš najväčší sused a ekonomická prosperita, kvalita demokracie a mier v tejto krajine sú pre nás veľkým záujmom," dodala.

 

img

 

Ako ďalej priblížila slovenská hlava štátu so Zelenským diskutovali aj o aktuálnej situácii v spojitosti s pandémiou ochorenia COVID-19, rozšírení budúcej spolupráce v oblasti infraštruktúry, týkajúcej sa rozvoja železničnej a cestnej dopravy, ako aj prehĺbení spolupráce v oblasti kultúry a športu.

 

img

 

Diskutovali aj o situácii na Donbase

"Hovorili sme aj o výzvach, ktorým spoločne čelíme, ktoré predstavuje napríklad pašeráctvo na hraniciach," povedala.

 

Čaputová a Zelenskyj hovorili aj o okupovaných územiach na východe Ukrajiny. Prezidentka podľa svojich slov Zelenskému zablahoželala ku konkrétnym krokom, ktoré ako svoj plán spomínal už minulý rok.

 

img

 

"Dnes môžem konštatovať, že napríklad na Donbase je najdlhší pokoj zbraní, podarilo sa oživiť rokovanie normandského formátu a takisto došlo k výmene väzňov," povedala. Podľa Čaputovej sa venovali aj situácii v Bielorusku.

 

Slovensko je podľa Čaputovej pre Ukrajinu "vždy spojencom, pokiaľ ide o ochranu hodnôt, suverenity, územnej celistvosti a kvality demokracie vrátane podpory Ukrajiny na ceste do EÚ".

 

img

 

Prezident Zelenskyj má vo štvrtok v hlavnom meste absolvovať aj stretnutia s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a premiérom Igorom Matovičom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies