Za branie úplatku dostal bývalý policajný funkcionár 3-ročnú podmienku a pokutu

NETKY.SK • 19 Máj 2021, 15:50 • 2 min
Za branie úplatku dostal bývalý policajný funkcionár 3-ročnú podmienku a pokutu

BRATISLAVA - Trojročný trest odňatia slobody podmienečne odložený na obdobie štyroch rokov potvrdil dnes senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) v kauze bývalého šéfa hraničnej polície v Sobranciach Miroslava Uchnára.

slovakia

left justify in out

Ako informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová, zároveň súd obžalovanému z prijímania úplatku uložil aj peňažný trest vo výške 2500 eur.

 

Verdikt je právoplatný
„Oproti Špecializovanému trestnému súdu Najvyšší súd SR v prospech obžalovaného upravil výšku náhradného trestu odňatia slobody na 75 dní, keďže pôvodnú výmeru päť mesiacov považoval za neprimeranú," povedala Važanová. Dnešný verdikt NS SR je právoplatný.

ŠTS v Pezinku uznal v máji 2019 bývalého policajta za vinného z trestného činu prijímania úplatku a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody v trvaní troch rokov s podmienečným odkladom na štyri roky.

 

Zároveň súd obžalovanému nariadil probačný dohľad a uložil mu peňažný trest 2 500 eur. Pokiaľ ide o časť obžaloby, ktorá v prípade Miroslava Uchnára hovorila o zneužití právomoci verejného činiteľa, súd ho v tomto prípade oslobodil.

 

Za úplatok prijal dohodnutého zamestnanca
ŠTS už predtým v júni 2017 uznal bývalého policajného funkcionára za vinného. Uložil mu vtedy úhrnný trest šesť rokov väzenia so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Takisto vtedy dostal peňažný trest 2 500 eur.

 

Najvyšší súd však tento verdikt vo februári 2019 zrušil a vec vrátil na opätovné prejednanie prvostupňovému súdu.

Miroslav Uchnár bol v minulosti šéfom Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance. Podľa obžaloby v roku 2009 prijal úplatok za to, že zabezpečí prijatie osoby do služobného pomeru.

 

Takisto údajne vydával povolenia na prednostné vybavovanie pri prekračovaní slovensko-ukrajinskej hranice, hoci to nebolo v jeho kompetencii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies