Prezidentka Čaputová sa vyjadrí k dnešným novelám zákonov až po voľbách

NETKY.SK • 25 Február 2020, 20:35 • 2 min
Prezidentka Čaputová sa vyjadrí k dnešným novelám zákonov až po voľbách

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová sa k prerokovaným zákonom na parlamentnej schôdzi vyjadrí až po voľbách. Uviedol to jej hovorca Martin Strižinec.

slovakia

left justify in out

Obrátenie sa na MZV a EZ SR 

Na posúdenie zákonov začne prezidentke SR plynúť 15-dňová lehota potom, ako jej budú doručené. Strižinec podotkol, že prezidentka rešpektuje vôľu poslancov parlamentu pri nevyslovení súhlasu s ratifikáciou Istanbulského dohovoru a ďalší postup bude koordinovať s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako je to pri medzinárodných zmluvách obvyklé.

 

img


"Prezidentka teda bude postupovať štandardným spôsobom a nemá dôvod vyjadrením svojho postoja k prerokovávaným zákonom vstupovať do končiacej sa predvolebnej kampane, a to len jeden deň pred volebným moratóriom," priblížil Strižinec.

 

Istanbulský dohovor
Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes odmietli Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a boji proti nemu, ktorý je známy aj ako Istanbulský dohovor. Hlasovalo proti nemu 96 zo 113 prítomných členov zákonodarného orgánu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa TVN24 (@tvn24.pl),

 

Ako to prebiehalo u nás? 

Bol prijatý v Istanbule v roku 2011. Slovensko patrilo medzi prvé krajiny, ktorého zástupcovia ho vtedy podpísali a malo ho pôvodne ratifikovať ešte v roku 2013. Poslanci Národnej rady SR v novembri minulého roku schválili uznesenie namierené proti tomuto dohovoru. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) 10. februára požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby udelila splnomocnencovi vlády SR možnosť stiahnuť podpis z ratifikačnej zmluvy dohovoru. Prezidentka premiérovi navrhla, aby sa vláda obrátila na Ústavný súd SR s tým, že bude rozhodnutie poslancov rešpektovať, pokiaľ o pristúpení alebo nepristúpení k Istanbulského dohovoru rozhodne ústavne predpísaným spôsobom.

 

img

 

13. dôchodk
Od novembra tohto roka by sa na Slovensku mal zaviesť trinásty dôchodok pre všetkých penzistov. Nahradil by tak doterajší vianočný príspevok, ktorý Sociálna poisťovňa vlani vyplácala len tým penzistom, ktorých dôchodok alebo úhrn dôchodkov dosahoval najviac 658,50 eura. Pôvodne sa mali trináste penzie vyplácať každoročne v decembri, podľa schváleného pozmeňujúceho návrhu však dôchodcovia budú dostávať túto dávku už v novembri.

 

img

 

Prijatie novely 

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú dnes schválil parlament. Za trináste dôchodky hlasovalo 88 poslancov, proti nebol žiadny poslanec ani sa žiadny zákonodarca nezdržal hlasovania. Uzákonenie trinástych penzií podporili poslanci za Smer-SD, SNS, ĽSNS a hnutie Sme rodina. Novelu zákona parlament schválil v skrátenom legislatívnom konaní.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona