Prezident Zeman ani šéf diplomacie Zaorálek nepôjdu na ruskú recepciu

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 21:49 • 2 min
Prezident Zeman ani šéf diplomacie Zaorálek nepôjdu na ruskú recepciu

PRAHA/RIGA - Prezident ČR Miloš Zeman sa v piatok nezúčastní na slávnostnej recepcii, ktorú pri príležitosti 69. výročia ukončenia druhej svetovej vojny usporiada Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Prahe.

slovakia

left justify in out

Na podujatie pravidelne chodieval Zemanov predchodca vo funkcii Václav Klaus a vlani sa na recepcii zúčastnil aj Miloš Zeman.
     

Informoval o tom verejnoprávny Český rozhlas s odvolaním sa na hovorcu hlavy štátu Jiřího Ovčáčka, ktorý odmietol, že by dôvodom prezidentovej absencie bolo dianie na Ukrajine.
     

Podľa jeho slov sa pod záštitou hlavy štátu uskutočnia oslavy českého štátneho sviatku - Dňa víťazstva - 8. mája, na ktorých sa prezident zúčastní.
     

Na spomínanej recepcii bude Kanceláriu prezidenta ČR zastupovať šéf jej zahraničného odboru Hynek Kmoníček.
     

Na ruskú ambasádu sa nechystá ani šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek či niektorý z jeho námestníkov. Rezort diplomacie bude zastupovať niektorý z nižšie postavených úradníkov.
     

Lotyšská premiérka Laimdota Straujumová varovala pred provokáciami v deviaty májový deň. V pobaltských republikách si práve 9. mája pripomínajú tradične Deň víťazstva tisíce príslušníkov početnej ruskej menšiny.
     

Predsedníčka lotyšskej vlády vyzvala štátnych činiteľov, aby sa na oslavách v tento deň nezúčastnili, píše tlačová agentúra DPA.
     

Lotyšsko si víťazstvo nad fašistickým Nemeckom a obete druhej svetovej vojny pripomína tradične o deň skôr - 8. mája. Lotyšská premiérka pred televíznymi kamerami zdôraznila, že 9. máj je dňom víťazstva Ruska a Sovietskeho zväzu.
     

Lotyšsko bolo po druhej svetovej vojne až do roku 1991 súčasťou niekdajšieho sovietskeho impéria, s ktorým sa však mnohí Lotyši neidentifikovali a vnímajú spomínané obdobie ako obdobie okupácie krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies