Prezident Zelenskyj vyzýva MMF na rokovania ohľadom zníženia ceny plynu na Ukrajine

NETKY.SK • 24 Apríl 2019, 14:48 • 2 min
Prezident Zelenskyj vyzýva MMF na rokovania ohľadom zníženia ceny plynu na Ukrajine

KYJEV - Ukrajina od budúceho mesiaca plánuje znížiť ceny plynu. V konečnom dôsledku to však môže do istej miery narušiť vzťahy s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

slovakia

left justify in out

Premiér Ukrajiny Volodymyr Hrojsman počas dnešného dňa oznámil, že od začiatku mája zníži Naftogaz (štátna plynárenská firma) ceny plynu pre domácnosti o 3,4 %. Takýto postup podporuje aj novozvolený prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj, ktorý len pár hodín predtým vyzval vládu a Naftogaz, aby o otázke znižovania cien plynu začali rokovať s MMF.

 

img

 

Hrojsman na tento krok vyzval Naftogaz na predchádzajúcom zasadnutí vlády s tým, že ak spoločnosť cenu nezníži, bude zvažovať odvolanie jej šéfa.

 

"Počuli ma a s cenou idú dolu. Okrem toho si myslím, že toto nie je posledné znižovanie cien, keďže trhy smerujú k ďalšiemu poklesu," povedal Hrojsman.

 

img

 

Zníženie cien plynu presadzuje aj novozvolený prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý poukazuje na pokles cien v Európe v posledných mesiacoch. Chce však, aby Ukrajina s MMF rokovala. Zatiaľ nie je jasné, či tento krok porušuje dohodu Ukrajiny s MMF o úvere v objeme 3,9 miliardy USD (3,47 miliardy eur). Práve na tlak fondu ukrajinská vláda ceny plynu v októbri o 23 % zvýšila. Fond následne súhlasil s dohodou o úvere, pričom prvú tranžu vo výške 1,4 miliardy USD Ukrajine ihneď uvoľnil.

 

img

 

Ďalšie zvýšenie bolo naplánované od 1. mája, konkrétne o 15 %. Následne mala Ukrajina dostať druhú tranžu úveru. Počas tohto týždňa sa však vláda Ukrajiny a spoločnsť Naftogaz dohodli na znížení cien. 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies