Prezident podpísal novelu o zrušení Protidrogového fondu

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 11:01 • 2 min
Prezident podpísal novelu o zrušení Protidrogového fondu

BRATISLAVA – Prezident Ivan Gašparovič dnes podpísal novelu zákona o zrušení Protidrogového fondu. V súčasnosti totiž nie je možné dokončiť jeho likvidáciu pre dlhy, ktoré zanechal. Tento neštátny účelový fond fungoval od roku 1997 a zanikol k 1. máju 2011.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak na návrh vtedajšieho vicepremiéra Rudolfa Chmela, lebo fond podľa neho neplnil svoj účel. Mal sústreďovať a poskytovať peniaze na prevenciu drogových závislostí ako aj na liečbu a resocializačnú pomoc drogovo závislým ľuďom. Zrušenie považoval Chmel za účelné aj s ohľadom na jeho zadlženosť, ktorá by sa pri zachovaní vtedajšieho stavu mohla prehlbovať.
Práve dlhy fondu však dodnes spôsobujú problémy. V deň zrušenia vstúpil fond do likvidácie a počas nej likvidátor zistil, že fond je zadlžený. „Na základe zverejneného oznamu o vstupe Protidrogového fondu do likvidácie v Obchodnom vestníku a oznámení všetkým známym veriteľom si prihlásili veritelia pohľadávky vo výške 54 216,74 eura. Likvidátorovi boli doručené oznámenia o začatí exekúcie vo výške 3 105,05 eura. Väčšinu pohľadávok voči Protidrogovému fondu si prihlásila Sociálna poisťovňa a zdravotné poisťovne,“ uviedol pre agentúru SITA tlačový a informačný odbor úradu vlády. 

Ak sa pri likvidácii spoločnosti takýto stav zistí, je likvidátor podľa Obchodného zákonníka povinný podať bez zbytočného odkladu návrh na vyhlásenie konkurzu. Znenie zákona o zrušení Protidrogového fondu však vylučovalo na likvidáciu fondu použiť ustanovenia zákona o konkurze a reštrukturalizácii. Fond bol v situácii, keď nie je možný jeho zánik ukončením likvidácie a následným výmazom z obchodného registra, nie je však možný ani jeho zánik konkurzným konaním. Úrad vlády navrhol, aby do zákona o zrušení fondu pribudlo ustanovenie, aby sa na likvidáciu Protidrogového fondu primerane použil zákon o konkurze a reštrukturalizácii. 

Potrebu upraviť zákon o zániku fondu si vyžiadal aj stav jeho majetku, s ktorým nemožno pre exekúciu nakladať. Jedným z veriteľov fondu je aj Daňový úrad Bratislava, bez ktorého súhlasu nie je možný výmaz z Obchodného registra. Odsúhlasí ho po uhradení pohľadávky. „Predlžovaním tohto stavu hrozí, že sa dlh fondu voči veriteľom bude naďalej formou penále, úrokov či poplatkov z omeškania zvyšovať,“ upozorňoval úrad vlády. Odmeny a výdavky predbežného správcu podľa návrhu novely uhradia z peňazí úradu vlády na tento rok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies