Prezident Pobrežia a Slonoviny Ouattara vyhral prvé voľby od občianskej vojny

NETKY.SK • 28 Október 2015, 09:43 • 2 min
Prezident Pobrežia a Slonoviny Ouattara vyhral prvé voľby od občianskej vojny

ABIDJAN - Voliči v západoafrickom Pobreží Slonoviny rozhodli o novej hlave štátu prvýkrát od sporných prezidentských volieb pred piatimi rokmi, ktoré vyústili do politickej krízy a následne aj krátkej občianskej vojny.

slovakia

left justify in out

Víťazom hlasovania sa podľa očakávaní stal úradujúci prezident Alassane Ouattara, ktorý si tak zaistil druhé päťročné obdobie vo funkcii hlavy štátu, informovala dnes agentúra Reuters.


Ouattara získal 83,66 percenta hlasov a stal sa tak víťazom volieb hneď v ich prvom kole. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil predseda nezávislej volebnej komisie Youssouf Bakayoko. V nedeľu podľa neho pristúpilo k volebným urnám 54,63 percenta oprávnených voličov.


Samotný Ouattara, ktorý mal jasnú prevahu nad kandidátmi roztrieštenej opozície, už v nedeľu po vhodení hlasovacieho lístka vyjadril nádej, že hladký priebeh volieb umožní "vymazať a zabudnúť" násilie vyvolané spornými výsledkami hlasovania v roku 2010.


Ouattara v predošlých voľbách podľa medzinárodne uznaných výsledkov porazil vtedajšieho prezidenta Laurenta Gbagba, ktorý však odmietol uvoľniť kreslo, čo viedlo k najhoršiemu násiliu v Pobreží Slonoviny, odkedy v roku 1960 získalo nezávislosť od Francúzska. Po tom, ako povolebná kríza v roku 2011 prerástla do občianskej vojny, v bojoch zahynulo vyše 3000 ľudí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies