Prezident: Niektorí členovia súdnej rady sa angažujú v sporoch osobnej povahy

NETKY.SK • 23 Október 2015, 11:37 • 2 min
Prezident: Niektorí členovia súdnej rady sa angažujú v sporoch osobnej povahy

BRATISLAVA - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska je sklamaný z toho, že niektorí členovia Súdnej rady SR sa angažujú v sporoch osobnej povahy namiesto vážnych a užitočných úvah.

slovakia

left justify in out

Preto pretrváva nízka dôvera verejnosti v súdnictvo. Prezident bude rešpektovať akékoľvek osobné rozhodnutie členov jeho Poradného výboru, ktorých sa rozhodnutie Súdnej rady SR týka. Zároveň však konštatuje, že toto rozhodnutie súdnej rady sa týka otázky, ktorú nemá v kompetencii. TASR informoval Martin Lipták z Tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

 

„Navyše, o jeho prijatí bolo rozhodnuté vďaka hlasom v tejto veci zaujatých členov tohto ústavného orgánu, čo odporuje základným princípom konania sudcu aj dobrým mravom,“ konštatuje sa v stanovisku zaslanom do TASR.

 

Zároveň prezident pripomína, že napriek jeho upozorneniu sa Súdna rada SR už niekoľko mesiacov nevyjadrila k tomu, že na Slovensku sú stále sudcovia vo veku nad 65 rokov a nikdy nepredložila prezidentovi návrh na ich odvolanie z funkcie, hoci tak jednoznačne predpisuje ústava a zákon.

 

Prezidenta znepokojuje tiež neochota súdnej rady prijať účinný a európskym štandardom zodpovedajúci etický kódex pre sudkyne a sudcov Slovenskej republiky.

 

V tejto spojitosti Kiska pripomína, že Súdna rada SR mu mieni predložiť návrhy na vymenovanie sudkýň a sudcov Slovenskej republiky, hlava štátu chce však spojiť tento významný akt s požiadavkou na dodržiavanie nielen zákonnosti a ústavnosti v ich rozhodovaní, ale tiež spravodlivosti a v neposlednom rade aj etických pravidiel. „Zámer prijať takéto pravidlá zodpovedajúce európskym štandardom bol oznámený, viackrát potvrdený aj prisľúbený, ale zdá sa, že takéto podrobné štandardy sa u nás presadzujú stále ťažko,“ konštatuje sa v stanovisku.

 

Prezident SR bude podľa stanoviska naďalej využívať svoje kompetencie a pôsobiť v prospech lepšieho súdnictva. Bude však zároveň pripomínať, že je to predovšetkým samotná justícia - jej vrcholní predstavitelia, ale aj sudcovia na všetkých stupňoch súdov, vrátane ich zástupcov v súdnej rade, ktorých by mala znepokojovať pretrvávajúca vysoká nedôvera verejnosti v súdnictvo a skutočné dôvody, ktoré túto nedôveru spôsobujú.

 

Členovia Súdnej rady SR prijali v pondelok (19.10.) stanovisko, že členstvo sudcov Juraja Babjaka a Zuzany Ďurišovej v poradnom výbore prezidenta SR Andreja Kisku na preskúmanie vhodnosti kandidátov na sudcov Ústavného súdu je nezlučiteľné s výkonom funkcie sudcu a sudcovia sú povinní ho ukončiť.

 

Sudcovia zareagovali, že budú rešpektovať rozhodnutie Súdnej rady SR a ukončia svoje pôsobenie vo výbore, hoci s týmto rozhodnutím nesúhlasili.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies