TIP NA KNIHU: Keď na človeka raz zapôsobí nejaká kniha, ani odbehnúť päť kilometrov nie je problém

NETKY.SK • 15 Január 2022, 15:00 • 2 min
TIP NA KNIHU: Keď na človeka raz zapôsobí nejaká kniha, ani odbehnúť päť kilometrov nie je problém

Keď slovenské autorky Silvia Demovičová a Simona Kutišová napísali a následne ponúkli na knižný trh dvojdielnu sériu, ani len nemohli tušiť, koľko nadšencov si príbeh podmaní.

slovakia

left justify in out

 

Istý náznak sa dá vytušiť pri čítaní hodnotiacich komentárov, ktoré sú, ako inak, plné pochvalných slov, ale i tak je zaiste pre autora nesmiernym potešením, keď sleduje, že jeho neživí hrdinovia ožívajú vďaka početnému záujmu.
Nuž ale radšej pekne postupne, najskôr je treba odhaliť, čo sa v deji ukrýva a čím je atraktívny jednak pre mladých, pre ktorých je prioritne určený, a jednak pre starších a životom ostrieľanejších.

 

 

V lete

 

Všetko sa to začalo v lete, keď vydavateľstvo Venupress zhmotnilo prvú časť s názvom Iba s tebou. Už po vydaní bolo celkom zrejmé, že kto skúsil, nevie sa dočkať pokračovania a veru sa aj objavilo, a to v čase vianočnom. Zrodila sa druhá časť nazvaná Bez teba a tajomstvá sa rozmotávali.

 

img

 

Príbeh odkrýva neľahký osud mladej dievčiny  Niky, ktorá je síce nesmierne zdatná v oblasti športu, avšak pokiaľ ide o vzťahy, tam značne zaostáva. Zrejme aj preto jej rozbúši srdce na prvý pohľad problémový chlapec, s ktorým láska nebude mať príchuť cukrovej vaty.

 

Autorky rozohrali vskutku napínavú zápletku nielen pozostávajúcu z romantiky, ale aj z komplikovaných rodinných väzieb, závisti, nenávisti a, a, áno, aj trochu šikany.
Veľmi osviežujúca je i skutočnosť, že hrdinovia pochádzajú z prostredia Slovenska, a teda je čitateľovi dobre známe, ako sa v krajine existuje a aké pravidlá platia.

 

Odporúčanie

 

A nech je jasné, ako séria zapôsobila, zoznámime sa s jednou mladou ženou.
V záujme zachovania anonymity neprezradíme nič, iba toľko, že sa volá Katarína a na odporúčanie si kúpila Iba s tebou.
„Kúp si aj druhú časť, lebo keď dočítaš prvú, hneď budeš chcieť vedieť, čo sa stane ďalej," pobádala ju priateľka. Bol práve december, takže Katarína si pokojne mohla dopriať obe časti a ušetriť si starosti, ale odmietla so slovami, že najskôr chce spoznať, či sa jej kniha zapáči alebo ju, naopak, sklame.

 

Ako to nakoniec dopadlo, ani nie je potrebné vravieť. Pravdaže ju príbeh ohúril, vraj ho čítala do neskorých nočných hodín a aby sa dozvedela, čo sa udeje, nedočkavo obracala strany a ignorovala dokonca aj chudáka svojho priateľa.

Akonáhle pohľadom zavadila o posledné slovo, uvedomila si, akej chyby sa dopustila a že ihneď musí získať pokračovanie!

 

Dôvody

 

Nič však nešlo tak ľahko, ako by sa mohlo zdať.
Kníhkupectvo sa nachádzalo v Piešťanoch a milá Katarína jednoducho potrebovala nájsť príčinu, aby absolvovala cestu autom a vypravila sa po úlovok.
Najskôr sama seba kritizovala, vraj deti v Afrike predsa hladujú, a ona má takto plytvať a netrpezlivo nasadať do auta?
Pokrútila hlavou a premýšľala ďalej.
Počas ranného sprchovania sa presvedčila, že šampón aj kondicionér akosi zázračne ubúdajú, ale nemohla samu seba klamať. Ak by šlo len o to, mala možnosť ísť oveľa bližšie a zadovážiť si prípravky menej náročne a rýchlo.

 

img


„Mama, nepotrebuješ niečo z Piešťan?" zúfalo sa dožadovala Katarína.
„Hmm, no keď to spomínaš, zišli by sa sáčky na tlačenku. Len potrebovať ich budem až budúci týždeň."
Katarína mierne posmutnela, ale ochotná mama hľadala iné riešenie.
„Zavolám pedikérke, či pracuje. A keď áno, môžeš ma vziať do Piešťan na nechty."
A bolo rozhodnuté, nálada sa zdvihla.
Nanešťastie, pedikérka nepracovala, užívala si sviatočné voľno.

 

img


A tu na scénu nastúpila Katarínina sestra, ku ktorej sa doniesli klebety o čitateľskej kríze a vniesla svoju dávku pomoci.
„Mohla by si ma aj s Oliverom vziať a ja by som sa tam s ním poprechádzala. A kúpim tam aj niečo do domácnosti a drevenú hračku."
A aby sa ešte len čosi pridalo, Katarína si povedala, že keď už bude v meste, zabehne päť kilometrov a výčitky svedomia sa zmenšia.

 

Mohlo by vás zaujímať: TIP NA KNIHU Roman Mocpajchel Bitky a bojiská


Šťastná napokon vybavila, čo chcela, knihu prečítala a pohltila ju natoľko, až má nie jednu, ale sto chutí pustiť sa do čítania rovnakého príbehu znovu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies