Prezident Miloš Zeman podpísal poverovaciu listinu Livie Klausovej

NETKY.SK • 6 November 2013, 07:00 • 2 min
Prezident Miloš Zeman podpísal poverovaciu listinu Livie Klausovej

PRAHA/BRATISLAVA - Český prezident Miloš Zeman podpísal dnes poverovacie listiny niekoľkých veľvyslancov, medzi nimi aj bývalej prvej dámy Livie Klausovej. Informovala o tom hovorkyňa Pražského hradu Hana Burianová, na ktorú sa odvolával spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Klausová je tak nastupujúcou českou veľvyslankyňou na Slovensku. Funkcie sa ujme v okamihu, keď odovzdá poverovacie listiny slovenskému prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi. Ako veľvyslankyňa bude mať významnejšie postavenie než jej manžel Václav Klaus, ktorý po odchode z Pražského hradu pôsobí vo svojom novozriadenom inštitúte.

O vymenovanie Klausovej, ktorá podporila Zemana v prezidentskej kampani, viedol súčasný prezident vlečúci sa spor so svojím niekdajším súperom v priamych prezidentských voľbách Karlom Schwarzenbergom. Ten ešte ako minister zahraničných vecí odmietal, aby Klausová získala post "za zásluhy". Zeman argumentoval, že bývalá prvá dáma má pre funkciu veľvyslankyne dostatočné predpoklady.

Okrem Klausovej dnes Zeman podpísal aj listiny dvoch nerezidentných veľvyslancov: Pavla Mikeša pre Kongo a Petra Kopřivu pre Paraguaj. Zeman má ešte podpísať listinu kozmonauta a europoslanca za KSČM Vladimíra Remka, ktorý má byť novým veľvyslancom v Rusku. Aj on podporil v prezidentských voľbách Zemana a Schwarzenberg potom jeho nomináciu na post ambasádora odmietal, pripomenul web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies