Prezident Južného Osetska navrhuje referendum o pripojení k Rusku

NETKY.SK • 20 Október 2015, 10:58 • 2 min
Prezident Južného Osetska navrhuje referendum o pripojení k Rusku

MOSKVA - Prezident Južného Osetska Leonid Tibilov navrhuje usporiadať referendum o pripojení tohto odštiepeneckého gruzínskeho regiónu k Rusku.

slovakia

left justify in out

"Musíme urobiť historickú voľbu, zjednotiť sa s bratským Ruskom, aby sme zaistili bezpečnosť a stabilitu pre našu republiku, našich ľudí na ďalšie storočia," povedal Tibilov v pondelok na schôdzke s poradcom ruského prezidenta Vladislavom Surkovom.

 

Tibilov podľa agentúry TASS ďalej uviedol, že zjednotenie s Ruskom je "odvekým snom juhoosetského ľudu", ktorý vzdoroval "gruzínskemu šovinizmu a fašizmu".

 

Do prípravy referenda sa podľa Tibilova zapoja rôzne vrstvy spoločnosti vrátane lídrov politických strán a občianskych organizácií. Všetky kroky smerom k referendu sa budú realizovať iba po dohode s ruskou stranou, dodal juhoosetský prezident.

 

Južné Osetsko bolo ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008. Po päťdňovom konflikte, v ktorom zahynulo vyše 1000 ľudí vrátane 72 ruských vojakov, vyhlásilo nezávislosť. Rusko 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska, ako aj Abcházska, ďalšieho gruzínskeho separatistického regiónu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies