Poslancov Národnej rady dnes čaká mimoriadna schôdza

NETKY.SK • 26 Máj 2021, 08:08 • 2 min
Poslancov Národnej rady dnes čaká mimoriadna schôdza

BRATISLAVA - Poslancov Národnej rady dnes čakajú dve schôdze.

slovakia

left justify in out

Od 9:00 je naplánovaná mimoriadna schôdza, na ktorej by mal Eduard Heger v utajovanom režime vysvetliť zámer a výsledky minulotýždňového stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu so zástupcami bezpečnostných zložiek v budove Slovenskej informačnej služby. Zvolanie schôdze iniciovala opozičná strana Smer – sociálna demokracia.

 

img

 

Prečítajte si tiež: Heger sa v stredu postaví pred poslancov. Bude vysvetľovať okolnosti utajovaného stretnutia v SIS

„Z verejných zdrojov vyplýva, že toto stretnutie sa malo zaoberať podozreniami z manipulácie vyšetrovania niektorých verejne známych korupčných prípadov," píše sa v odôvodnení zvolania schôdze. Ďalej sa v ňom uvádza, že je bezprecedentné, aby sa politickí predstavitelia zaoberali obdobnou problematikou a pokiaľ nebude obsah a priebeh stretnutie vysvetlený, „bude dochádzať k nenapraviteľnému podkopávaniu základov právneho štátu a dezilúzii verejnosti v spravodlivosť a zákonnosť".

 

Tajné stretnutie

V pondelok 17. mája sa v budove SIS uskutočnilo stretnutie najvyšších ústavných činiteľov a vysokých predstaviteľov štátu. Svoju účasť na stretnutí potvrdili premiér Heger, Boris Kollár, Roman Mikulec, Mária Kolíková, generálny prokurátor Maroš Žilinka a šéf policajného zboru Peter Kovařík. Svoju účasť potvrdila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa medializovaných informácií boli v sídle SIS aj špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, šéf SIS Michal Aláč a šéf inšpekcie ministerstva vnútra Adrián Szabó.

 

Súvisiaci článok: V SIS sa konala supertajná porada najvyššie postavených osôb v štáte. Čo na stretnutí riešili?

 

Ďalšia schôdza o 13:00
Po týždňovej prestávke má deviatym rokovacím dňom pokračovať 28. schôdza parlamentu. Plénum má rozhodnúť o tom, či prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o štátnom rozpočte.

 

img

 

Majú sa ňou navýšiť výdavky štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur, pričom navýšenie výdavkov v súvislosti s pandémiou je o 2,4 miliardy eur. Nepandemické výdavky by mali vzrásť takmer o miliardu eur.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, kto nahradí Šeligu a Žitňanskú na ich postoch po excese so zákazom vychádzania

 

img

Poslanci majú voliť podpredsedu Národnej rady a šéfa výboru pre sociálne veci. Strana Za ľudí nominovala za podpredsedu parlamentu Tomáša Lehotského, ktorý má na tomto poste nahradiť Juraja Šeligu. Namiesto Jany Žitňanskej má výboru predsedať Vladimír Ledecký.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies