Prezident Hollande ohlásil plán na pomoc farmárom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 12:31 • 2 min
Prezident Hollande ohlásil plán na pomoc farmárom

PARÍŽ - Francúzski poľnohospodári pokračovali aj dnes v protestoch proti nízkym výkupným cenám svojej produkcie a proti politike vlády.

slovakia

left justify in out

Súčasťou ich akcie je naďalej aj blokáda prístupových ciest do mesta Caen. Na rozdiel od pondelka je dnes už voľný vstup k Hore sv. Michala, na ktorej sa nachádza komplex kláštorných budov vyhľadávaných turistami.

 

Poľnohospodári žiadajú stretnutie s ministrom svojho rezortu Stéphanom Le Follom, "a to skôr než nespokojnosť prerastie v revolúciu". Minister však odkázal, že s ich zástupcami sa stretne až vo štvrtok v Paríži.

 

Hlavnými aktérmi protestov sú najmä chovatelia dobytka a ošípaných z Normandie a Bretónska, ktorí sa búria proti nízkym výkupným cenám svojich produktov, nepokrývajúcim ich výrobné náklady, proti uprednostňovaniu lacnejšej španielskej a talianskej produkcie, ako aj proti poľnohospodárskej politike EÚ.

 

V snahe dosiahnuť zmenu poľnohospodári od pondelka v Normandii blokujú viacero dôležitých cestných uzlov či prístupových ciest, ktoré prehradili traktormi, zátarasami alebo na ne vyložili slamu, hnoj či blato. V reakcii na ich protest dnes francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že v stredu predstaví núdzový balíček opatrení na pomoc sektoru hospodárskych zvierat a mliekarenstvu.

 

"Zajtrajší kabinet prijme rozhodnutia. Okrem problematiky distribúcie a ceny som požiadal aj o núdzový plán pre francúzskych chovateľov hospodárskych zvierat a výrobcov mliečnych produktov," povedal Hollande novinárom v Paríži.

 

Podporu francúzskym poľnohospodárom dnes vyslovila členka vedenia pravicového Národného frontu Marion Maréchalová Le Penová, ktorá má "pochopenie pre ich hnev". Túto skupinu obyvateľstva označila za tú časť Francúzska, "ktorá pracuje, nič nežiada, nepodpaľuje autá a ktorá nikoho nezaujíma, aj keď už roky bije na poplach".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies