Prezident Duda podpísal kritizované zákony o súdnictve

NETKY.SK • 20 December 2017, 23:14 • 2 min
Prezident Duda podpísal kritizované zákony o súdnictve

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v stredu vo Varšave podpísal dva zákony, ktoré sú súčasťou kontroverzne vnímanej reformy súdnictva. Tá iba o niekoľko hodín skôr viedla Európsku komisiu k iniciovaniu konania voči Poľsku podľa článku č. 7.

slovakia

left justify in out

Podľa pozorovateľov poľské zákony o najvyššom súde a sudcovskej rade posilnia vplyv vládnych politikov na personálne obsadenie justičných orgánov. Samotný prezident po signovaní zákonov poukázal na prax vo viacerých iných štátoch, hovoriac tak o krajinách európskych, ako aj o Spojených štátoch, kde má exekutíva vplyv na výber sudcov.

 

Námestník ministra spravodlivosti Michal Wojcik rozhodnutie hlavy štátu už skôr privítal slovami, že oba zákony obsahujú množstvo prvkov z pôvodných, prezidentom v júli vetovaných legislatívnych noriem. Senátor opozičnej Občianskej platformy (PO) Bogdan Klich v reakcii vyhlásil, že na najmenej šiestich miestach týchto zákonov ide o porušenie platnej poľskej ústavy. Prezident podľa neho zišiel z cesty, na ktorú, ako sa zdalo, vstúpil v júli, pričom rezignoval na úlohu garanta ústavnosti.

 

Predseda Európskej rady, bývalý poľský premiér Donald Tusk, ktorého rozhodnutie Európskej komisie zastihlo v stredu v Krakove, hovoril o tom, že je potrebné ukončiť devastáciu kreditu Poľskej republiky. Niektorí sa domnievajú, že ide o výsledok nekompetentnosti, omylov alebo zanedbania povinností. To by ešte nebolo to najhoršie, tvrdí najvyšší predstaviteľ Európskej únie. Tusk sa totiž obáva, že ide o vedomé postavenie Poľska minimálne proti alebo dokonca mimo Európsku úniu.

 

Donald Tusk adresoval podľa vlastných slov poľskému prezidentovi Andrzejovi Dudovi list, v ktorom ho požiadal o urgentné stretnutie pre vážnu politickú krízu v Poľsku a jej hroziace dôsledky pre medzinárodné postavenie krajiny. "Ani hlboké názorové rozdiely nás nezbavujú povinností spolupracovať v záujme blaha a bezpečnosti našej vlasti," hovorí sa v stredajšom vyhlásení Donalda Tuska, o ktorom informovalo internetové vydanie denníka Gazeta Wyborcza.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies