Prezident Basescu dostal pokutu za výroky o Rómoch

NETKY.SK • 10 Február 2014, 16:21 • 2 min
Prezident Basescu dostal pokutu za výroky o Rómoch

BUKUREŠŤ - Rumunská Národná rada pre boj proti diskriminácii udelila dnes prezidentovi Traianovi Basescovi pokutu 134 eur za výroky, že Rómovia sa vyhýbajú práci a na živobytie si zarábajú krádežami.

slovakia

left justify in out

Rada spočiatku odmietla prezidentov prípad, pretože svoje výroky predniesol mimo krajiny - na tlačovej konferencii v Slovinsku v roku 2010, doplnila agentúra AP.
      

Rumunský najvyšší súd ale rade, ktorá je pod kontrolou parlamentu, nariadil, aby prípad prevzala. Basescovi udelila pokutu za slová, že len veľmi málo Rómov chce pracovať a "veľa z nich žije tradične z krádeží". Prezident zatiaľ na pokutu nereagoval.
      

V Rumunsku žije podľa oficiálnych údajov približne 620.000 Rómov. Ich skutočný počet je ale pravdepodobne oveľa vyšší, pretože mnohí sa k svojej etnicite nepriznávajú kvôli obavám z rozšírenej diskriminácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies