Prezident Andrej Kiska dnes obedoval s klientmi krízového centra

NETKY.SK • 24 December 2016, 14:20 • 2 min
Prezident Andrej Kiska dnes obedoval s klientmi krízového centra

PREŠOV - "Dnes začínajú najkrajšie sviatky roka. Nie každý má to šťastie, aby možno bol vo svojom príbytku, aby boli rodiny kompletné a mnoho ľudí možno sviatky strávi v práci. Ja som tento rok chcel stráviť aspoň časť Štedrého večera s rodinami, deťmi, ktoré nemajú to šťastie, nemajú tie rodiny úplné a prichýlil ich niekto, kto má dobré srdce," povedal po dnešnom štedrovečernom slávnostnom obede v krízovom Centre Dorka Prešov prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Atmosféra bola podľa jeho slov taká, aká má byť na Štedrý deň. "Rozjarené oči detí, hrmot, buchot, kapustnica, dobrý šalát a kúsok rybky. Bol som veľmi rád, že aspoň takým malilinkým kúskom som mohol ako prezident prispieť k peknému Štedrému večeru aj pre tieto rodiny," povedal Kiska.ň

V krízovom centre v Prešove žije v súčasnosti 32 klientov, ide predovšetkým o mamičky s deťmi. "Mnohé mamičky k nám prišli, pretože keby sme im neposkytli strechu nad hlavou, boli by im odňaté deti a tie by museli odísť do detského domova. Pomáhame im osamostatniť sa. Snažíme sa im ukázať také nástroje, ktoré by im dokázali skvalitniť ich život a aby to dokázali hlavne sami," uviedla pre TASR riaditeľka DORKA, n. o., Jolana Šuleková s tým, že si cenia to, že k ním zavítal prezident. "Bolo to vidno aj na úsmeve a šťastí týchto detí, ktoré boli obdarené," skonštatovala.

 

Prezident Kiska sa po návšteve Prešova vrátil domov do Popradu. Ako prezradil, to najdôležitejšie deti už majú pripravené. "Naša 12-ročná dcéra ozdobila stromček, my sme jej trocha so synom pomáhali. So synom sme dali kapra do mlieka. Keď prídem domov, pustíme sa do prípravy kapra a manželka dorobí kapustnicu. Prídu moji rodičia, neskôr prídu aj svokrovci a v takom veľkom kruhu si budeme užívať tento najkrajší sviatok," povedal Kiska.

 

Na Štedrý deň sa v rodine prezidenta pridržiavajú i goralských zvykov. "Môj otec keď príde, spieva okrem goralského vinšu i goralskú vianočnú pesničku. Zvyky máme také, ako aj v iných rodinách. Máme oblátku s medom, cesnak, potom je slávnostný prípitok, s dcérou spievame Tichú noc a potom je normálna klasická slovenská štedrovečerná večera," priblížil Kiska.

 

Na záver všetkým zaželal, "aby atmosféra Vianoc, kedy sme k sebe milší, usmievavejší, vľúdnejší, v nás ostala čím dlhšie, keby sa dalo po celý rok," dodal.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies