Počet obetí po zrútení 13-poschodovej budovy v Alexandrii stúpol na desať

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 11:11 • 2 min
Počet obetí po zrútení 13-poschodovej budovy v Alexandrii stúpol na desať

KÁHIRA - Na desať sa zvýšil počet obetí zrútenia sa 13-poschodovej obytnej budovy v egyptskom pobrežnom meste Alexandria, ku ktorému došlo pred dvoma dňami, informovali v stredu miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Tímy civilnej obrany v stredu ráno v troskách objavili telo 21-ročného muža, čím sa počet obetí zvýšil na desať a v troskách naďalej hľadajú aj ďalšie obete, oznámili štátne online noviny al-Ahrám. V pondelok boli pri tomto incidente zranené štyri osoby. Úrady zatiaľ údaje o počte mŕtvych nepotvrdili.

 

Prokuratúra nariadila zadržať majiteľa budovy a dodávateľa na štyri dni do začiatku vyšetrovania. Môžu čeliť obvineniam z neúmyselného zabitia a z výstavby obytného objektu bez povolenia. Pred zrútením sa budovy došlo k jej "vertikálnemu rozštiepeniu", uviedol šéf Alexandrijského guvernorátu Muhammad Šaríf. Najvyššie poschodie nemalo stavebné povolenie a úrady nariadili jeho odstránenie.

 

 

Väčšina bytov inkriminovaného bloku sa využívala na letné prázdninové ubytovanie, povedal Šaríf, čo znamená, že budova nebola v čase nešťastia plne obsadená. Došlo k nemu tesne pred najväčším sviatkom moslimov íd al-adhá (sviatok obetovania), ktorý sa začal v stredu.

 

Prevažne moslimský Egypt je najľudnatejšia arabská krajina s viac ako 100 miliónmi obyvateľov. Zrútenia sa obytných budov s tragickými následkami tu nie sú ničím výnimočným. Na vine je často nedostatočná údržba starnúcich budov a porušovanie stavebných predpisov. Dôvodom býva aj laxný dozor zo strany úradov. Egyptská vláda sa v uplynulých rokoch usiluje intenzívnejšie zakročovať voči nelegálnym stavbám. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies