Virtuálna mobilita a výmeny študentov sú realitou aj počas pandémie!

NETKY.SK • 9 December 2021, 12:58 • 2 min
Virtuálna mobilita a výmeny študentov sú realitou aj počas pandémie!

BRATISLAVA - Štúdium v zahraničí, kurzy alebo stáž sú vďaka možnosti virtuálnej mobility a výmeny dostupné pre študentov vysokých škol. No účasť nie je vysoká.

slovakia

left justify in out

Virtuálna mobilita a virtuálne výmeny sú príležitosťou na zvýšenie medzinárodného charakteru slovenských vysokých škôl. Zároveň ponúkajú zahraničnú skúsenosť študentom a zamestnancom aj v čase pandémie, keď nemôžu vycestovať za štúdiom alebo stážou do zahraničia. Vyplýva to z výsledkov projektu, na ktorom spolupracovali Fakulta managementu Univerzity Komenského v Bratislave, Technická univerzita v Košiciach a experti viacerých európskych vysokých škôl. Skúsenosť s virtuálnou mobilitou alebo výmenou má len päť percent študentov.

 

img

 

Projekt skúmal internacionalizáciu vysokoškolského vzdelávania prostredníctvom virtuálnej mobility a výmeny. Jeho cieľom bolo nastaviť štandardy a vypracovať súbor odporúčaní pre slovenské vysoké školy. "Pandemické obmedzenia by mohli v strednodobom horizonte ohroziť programy študentskej mobility, akým je napríklad aj obľúbený ERASMUS. Našťastie dnes už máme technológie, ktoré umožňujú aj v týchto podmienkach rozvíjať mobilitu a výmeny študentov – nie však fyzicky, ale virtuálne. Chceli sme preto zistiť, ako sa medzinárodná virtuálna mobilita využíva v slovenskom vysokoškolskom priestore," uviedla projektová manažérka Lucia Vilčeková.

 

Aktivita a dostupnosť zohravajú hlavnú úloh

Päť percent študentov má skúsenosť s virtuálnou mobilitou alebo výmenou, pričom 57 percent respondentov uviedlo, že ich vysoké školy tento typ aktivít vôbec neponúkajú. Študenti, ktorí absolvovali medzinárodnú virtuálnu mobilitu alebo výmenu vo forme virtuálneho štúdia, kurzu alebo stáže, označili medzi hlavné prínosy multikultúrnosť, nové poznatky, možnosť študovať na zahraničnej škole z pohodlia domova a zlepšenie komunikácie v cudzom jazyku. Na druhej strane, mnohým študentom chýbal osobný kontakt, museli riešiť problémy s technickým zabezpečením či čeliť pocitu samoty.

 

img

 

Väčší záujem sa javí u zamestnancov vysokých škôl, kde 9,8 percenta respondentov uviedlo, že majú skúsenosť s virtuálnou mobilitou alebo výmenou. Najčastejšie išlo o účasť na medzinárodných projektoch a konferenciách. "Virtuálnu mobilitu a virtuálnu výmenu treba vo vysokoškolskom priestore vnímať v kontexte ich nesporného potenciálu pre zintenzívnenie procesov internacionalizácie doma. Nemajú ambíciu nahradiť fyzickú mobilitu. Virtuálna mobilita predstavuje skôr komplementárny prvok medzinárodnej výmeny, ktorý flexibilne zareagoval na zmeny súvisiace s rozmachom v oblasti informačno-komunikačných technológií a nástupom pandémie ochorenia COVID-19," uviedol prorektor pre zahraničné vzťahy a mobilitu na Technickej univerzite v Košiciach Radovan Hudák.

 

Odporúčania, ktoré vychádzajú zo záverov prieskumu a pripomienok zahraničných expertov, sú adresované vysokým školám ako sprostredkovateľom mobilít a výmen. Experti odporúčajú informovať a efektívnejšie propagovať možnosť virutálnej mobility a výmeny na vysokých školách. Určite by pomohlo aj zjednodušenie administratívy, prípadne zaradenia do povinného kurikula.

 

Možno vás zaujme: Novela zákona o vysokých školách by sa mala podľa Gröhlinga už čoskoro vyriešiť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies