Prevenciou proti chrípke je správna výživa i otužovanie

NETKY.SK • 23 November 2014, 18:00 • 2 min
Prevenciou proti chrípke je správna výživa i otužovanie

BRATISLAVA - Prevenciou proti respiračným ochoreniam a teda aj proti chrípke je správna výživa s dostatkom ovocia, zeleniny a tekutín, pobyt na čerstvom vzduchu či otužovanie.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozorňuje, že dôležitý je takisto dostatok spánku a odpočinku, pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Nevyhnutné je tiež primerané obliekanie, riziko nákazy znižuje i časté vetranie, a to najmä v škôlkach, školách a na pracovisku. Ľudia by sa mali vyhýbať kinám, divadlám i koncertom, kde je naraz na jednom mieste veľa ľudí. Niektoré odporúčania podľa jej slov zahŕňajú aj obmedzenie podávania rúk. "Medzi najdôležitejšie preventívne opatrenia patrí takisto časté umývanie rúk, po každom kýchnutí, kašľaní či vyfúkaní nosa," doplnila.

 

Chrípková sezóna sa spravidla začína v októbri a trvá do konca apríla. V našej zemepisnej šírke sa práve v tomto čase viac objavujú respiračné ochorenia. Patrí medzi ne nádcha, angína, zápal prínosných dutín, hrtana, hltana, priedušiek, priedušnice a zápal pľúc. Ako Skalická ďalej vysvetlila, prenášajú sa vdýchnutím vírusu alebo baktérie vo vzduchu, no tiež priamym kontaktom s infikovanou osobou či nepriamo napríklad podaním ruky.

 

V prípade chrípky je najdostupnejšou a najúčinnejšou ochranou každoročné očkovanie. Keďže sa chrípkové vírusy neustále geneticky menia, imunita z očkovania z predchádzajúceho roka nestačí. Preto sa musí dať človek zaočkovať každý rok, pričom vakcína je každoročne aktualizovaná podľa zmeny vírusu. Najlepší čas na očkovanie je na jeseň či v zime kým sa neobjaví chrípková epidémia. Očkovanie je možné aj vtedy, keď sa už chrípka objavila, no existuje riziko, že človek ochorie skôr, ako vakcína zaúčinkuje. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča každoročné očkovanie najmä tehotným ženám, deťom od šiestich mesiacov do piatich rokov, starším osobám, ľuďom s chronickými ochoreniami či zdravotníckym pracovníkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies