Prevádzkovateľ elektrárne vo Fukušime musí zaplatiť odškodné

NETKY.SK • 26 August 2014, 08:46 • 2 min
Prevádzkovateľ elektrárne vo Fukušime musí zaplatiť odškodné

TOKIO - Okresný súd v japonskej Fukušime dnes rozhodol, že spoločnosť Tepco, prevádzkujúca jadrovú elektráreň, ktorú v roku 2011 zničila cunami, je zodpovedná za samovraždu Hamako Watanabeovej (58) a je povinná vyplatiť jej manželovi odškodné. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Manžel zosnulej Mikio Watanabe obvinil prevádzkovateľa zničenej elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Co Inc (Tepco), že zapríčinila smrť jeho manželky, ktorá sa v júli 2011 v dôsledku depresií poliala leteckým benzínom a zapálila. 
      

Súd v občianskom súdnom konaní uznal spoločnosť Tepco za vinnú a vyrubil jej pokutu vo výške 49 miliónov jenov (357.500 eur), ktorú je povinná zaplatiť ako odškodné manželovi poškodenej. Elektráreň vo Fukušime v marci 2011 poškodilo silné zemetrasenie a následná vlna cunami, ktoré spôsobili roztavenie jadra troch reaktorov. Prírodná katastrofa pripravila o život približne 19.000 obyvateľov. Viac než 100.000 ľudí sa doteraz nemôže vrátiť do svojich domovov pre riziko rádioaktívneho zamorenia.
      

Išlo o najhoršiu jadrovú haváriu od nešťastia v ukrajinskom Černobyli v roku 1986. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies