Cyklus vzťahov: Prečo sa nám stáva, že stále chodíme "s tým istým človekom"?

NETKY.SK • 30 Marec 2024, 15:00 • 2 min
Cyklus vzťahov: Prečo sa nám stáva, že stále chodíme "s tým istým človekom"?

Vzťahy sú zložité a dynamické, ale pre niektorých z nás sa zdá, že sa neustále dostávame do podobných vzorcov a opakovane sa zapájame do vzťahov s "tým istým človekom". Čo nás vedie k tomu, aby sme sa stále vracali k rovnakým typom ľudí? Ako sa môžeme naučiť prerušiť tento cyklus a nájsť zdravé a uspokojivé vzťahy?

slovakia

left justify in out

Existuje toľko dôvodov, prečo by ste mali zvážiť prerušenie cyklu – ale tým najdôležitejším je, že váš „typ“ môže byť pre vás úplne nesprávny.

Prečo sa opakujeme?

Často sa nám zdá, že sa neustále opakujeme v našich vzťahoch, bez ohľadu na to, ako sa snažíme zmeniť. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k tomuto cyklu:

Nedostatok sebavedomia: Ľudia s nízkym sebavedomím môžu mať tendenciu vyhľadávať podobné typy partnerov, ktorí im potvrdzujú ich negatívne presvedčenia o sebe.

Nezdravé vzory správania: Ak sme v minulosti boli vystavení nezdravým vzorcom správania v vzťahu, môžeme mať tendenciu opakovať tieto vzorce aj v budúcnosti, aj keď si to neuvedomujeme.

Príťažlivosť k istým vlastnostiam: Niektoré vlastnosti alebo charakteristiky môžu byť pre nás neodolateľné, čo nás vedie k tomu, aby sme sa pritiahli k podobným typom ľudí.

Návykové správanie: Vzťahy môžu byť návykové a stále sa vraciame k istým ľuďom, pretože sme zvyknutí na ich prítomnosť a dynamiku.

Nedávajte vždy na vzhľad

Ba čo viac, randenie s niekým, kto nie je váš „typ“, vás bude vyzývať, aby ste sa dostali mimo vašu zónu pohodlia. Zatiaľ čo skenovanie online profilov pre konkrétny „vzhľad“ sa stalo rýchlym spôsobom navigácie cez tisíce možností, hovorí Julie Ingenohl , licencovaná manželská a rodinná terapeutka so sídlom v Connecticute, „keď sa dôsledne rozhodujeme pre vzhľad ako prvý, prichádzame o veľký obraz. Kto je táto osoba? Aké sú ich prednosti ako ľudskej bytosti? Aké majú srdce? Budú sa ku mne správať správne?".

Prelomte kruh 

Keď budete pokračovať v rande s niekým, kto je váš „typ“, zostanete uviaznutí v nezdravom vzorci vzťahu. Ďalším dôležitým dôvodom, prečo je vo vašom najlepšom záujme chodiť s niekým, kto nie je váš typický typ, je, že to môže pomôcť prelomiť škodlivý vzorec vzťahu. V skutočnosti si možno ani neuvedomujete, že znova chodíte s tým istým typom človeka, ako napríklad, že neustále chodíte s niekým, kto sa nemôže alebo nechce zaviazať, alebo koho sa snažíte napraviť.

Kompetentný a kvalifikovaný terapeut vám môže pomôcť vyriešiť základné problémy, ktoré môžu stáť v ceste vzťahu, ktorý chcete.

Trauma bonding

Trauma bonding je emocionálna väzba na niekoho, ktorá sa zvyčajne vyskytuje prostredníctvom opakovaných cyklov zneužívania, devalvácie a pozitívneho posilňovania. Spočiatku sa vám táto osoba bude zdať, že sa vďaka nej budete cítiť lepšie. Rozumejú vám a akceptujú vás. Potom sa spustí toxický cyklus . Akokoľvek to bolí alebo vieme, že je to pre nás zlé, je to závislosť, ktorá sa dá zlomiť rovnako ťažko ako ktorákoľvek iná. „Tým, že ste vo vzťahu s niekým podobným, sa snažíte psychicky vyliečiť rany z minulého vzťahu,“ vysvetľuje Erika Martinez, PsyD .

"Problém je v tom, že sa pravdepodobne znova zraníte, čo vás len znovu zraní."

Môžete rásť ako jednotlivec

Typ človeka, s ktorým chodíte, môže byť nakoniec veľmi odlišný, keď sa pozriete za hranice známeho, ale tieto skúsenosti vám tiež môžu pomôcť vyvinúť sa a zmeniť sa k lepšiemu. Hoci môže byť trochu zastrašujúce chodiť s niekým, kto sa líši od tých, ktorých ste sledovali v minulosti, Connell Barrett , zakladateľ Dating Transformation a tréner zoznamovania v The League, pre Elite Daily, hovorí, že by ste sa nemali báť skúšať nové veci.

„Nebuďte nervózni zo zoznamovania sa mimo vášho typu. Buďte nervózni z toho, že zostanete vo svojej zóne pohodlia a budete robiť to isté znova a znova. Všetci sme tu na to, aby sme rástli a vyvíjali sa, a možno zistíte, že rozšírenie vašich obzorov v zoznamovaní vám pomôže rásť napĺňajúcim spôsobom,“ hovorí.

Okrem toho, nikdy nepoznáte výhody randenia s rôznymi druhmi ľudí, kým sa nepresnímate. „Výhodou randenia mimo vášho typu je rast a učenie sa a únik zo škatuľky. Ukázať otvorenosť novým skúsenostiam môže byť veľmi obohacujúce,“ vysvetľuje Barrett.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: brides.com, bolde.com, elitedaily.com. titulná foto: Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies