Premiérom Malty sa stane Joseph Muscat, ktorý brojil proti vstupu do EÚ

NETKY.SK • 11 Marec 2013, 11:58 • 2 min
Premiérom Malty sa stane Joseph Muscat, ktorý brojil proti vstupu do EÚ

VALETTA - Vodca labouristov Joseph Muscat zloží v pondelok sľub ako nový premiér krajiny po tom, ako dosiahol najväčšie volebné víťazstvo odkedy Malta v roku 1964 získala nezávislosť od Británie, komentovala dnes výsledky sobotňajších parlamentných volieb agentúra DPA. Konštatovala, že keď Muscat v roku 2003 viedol kampaň proti vstupu Malty do Európskej únie, nik by si nepomyslel, že o desať rokov bude zvolený za vodcu národa tejto stredomorskej krajiny.

slovakia

left justify in out

Končiaci maltský premiér Lawrence Gonzi dnes oznámil, že odstúpi z čela svojej stredopravej Národnej strany, ktorá utrpela v sobotňajších voľbách zdrvujúcu porážku. Gonzi na tlačovej konferencii oznámil, že za ňu preberá osobnú zodpovednosť.

Podľa neoficiálnych výsledkov volieb v nich opozičná Labouristická strana predstihla vládnucich nacionalistov o 11 percent, čo je na maltské pomery drvivé víťazstvo.

Vo veku 39 rokov bude Muscat druhým najmladším premiérom Malty a je oslavovaný ako muž, ktorý dokáže ukončiť rozvratnú politiku krajiny. Ako vodca labouristov začal presadzovať centristickú politiku, čím získal pre stranu voličov, ktorí predtým mali tendenciu podporovať nacionalistov premiéra Lawrenca Gonziho. Jeho rozsiahle reformy zahŕňali dokonca modernizáciu štruktúry strany a zmenu jej oficiálneho názvu a znaku.

Muscat, ktorý v minulosti pracoval ako žurnalista a ekonóm, kandidoval pod heslom "Malta patrí nám všetkým". Počas kampane sa zdráhal používať slovo "strana", namiesto toho vyzýval voličov, aby sa pripojili k jeho "hnutiu".

Využil obrovského hnevu verejnosti nad vysokými cenami energií, zvyšovaním platov ministrov a ropným korupčným škandálom, ktorý zakýval vládou. Jeho recept fungoval a napriek kritike, že je príliš mladý, aby si získal konzervatívnych voličov, sa Muscatovi podarilo získať aj tradičných politických oponentov.

Jeho odsúdenie násilníckej minulosti Labouristickej strany, ktorá jej pomohla udržať sa 15 rokov v opozícii, podľa všetkého získala strane nových voličov.

Bývalý poslanec Európskeho parlamentu Muscat vystriedal v roku 2008 na čele strany, po tesnej porážke, Alfreda Santa. Teraz trvá na tom, že členstvo Malty v EÚ, ktoré získala v roku 2004, je nemenné.

Muscat je ženatý a má dve malé dcéry, dvojičky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies