PREMIÉRKA: Robert Fico nedodržal dohodu

NETKY.SK • 9 Jún 2011, 09:25 • 2 min
PREMIÉRKA: Robert Fico nedodržal dohodu

PREMIÉRKA: Robert Fico nedodržal dohodu

slovakia

left justify in out

img

Právo opozície na nomináciu šéfa ÚVO neznamená, že vláda musí automaticky prijať akýkoľvek návrh Roberta Fica. Na tento post existujú kritériá, ktoré sú významnými atribútmi na kvalitu nominanta, ktoré ale predseda Smeru nedodržuje.
      Predsedníčka vlády SR Iveta Radičová v nadväznosti na osobný rozhovor s predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom zo začiatku apríla 2011 mu dňa 29. apríla 2011 aj listom adresovala ponuku nominovať kandidáta do funkcie predsedu ÚVO. V liste zároveň pripomenula, že by bolo vhodné a žiaduce, aby NR SR schválila návrh vlády SR na tento post pred parlamentnými prázdninami 2011, ako aj to, že pre tento post sú významnými atribútmi na kvalitu nominanta odbornosť, skúsenosť, prirodzená autorita, nestrannosť a bezúhonnosť.
      Pretože bolo žiaduce, aby bol návrh na zvolenie predsedu ÚVO predložený vládou SR na rokovanie 18. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky so začiatkom 17. mája 2011, predsedníčka vlády SR listom 6. mája 2011 znovu požiadala predsedu strany Smer-SD o predloženie nominácie.
      Dňa 10. mája 2011 Robert Fico predložil nomináciu, ktorá však nespĺňa dohodnuté kvality odbornosti, skúsenosti a bezúhonnosti. Životopis Ing. Jána Valka nezakladá predpoklad odbornosti a skúsenosti v oblasti verejného obstarávania, keďže Jadrová vyraďovacia spoločnosť, a. s., ktorej bol predsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom, počas jeho pôsobenia nevykonávala činnosti v zmysle zákona o verejnom obstarávaní priamo, ale zabezpečovala činnosti verejného obstarávania prostredníctvom tretieho subjektu na základe zmluvy uzavretej na dobu neurčitú za mesačnú platbu 11 000 eur.
      Robert Fico túto skutočnosť obhajoval v liste 17. mája 2011 tvrdením, že "spoločnosť JAVYS, a. s. nedisponovala kvalifikovanými pracovníkmi s dostatočnými skúsenosťami v oblasti obstarávania podľa zákona č. 25/2006 Z.z. o verejnom obstarávaní".
      Podľa toho teda vtedajší generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Ing. Ján Valko nezabezpečil pre útvar verejného obstarávania kvalifikovaných pracovníkov s dostatočnými skúsenosťami v oblasti obstarávania.
      Zároveň viaceré zverejnené informácie o nehospodárnom nakladaní so štátnym majetkom počas vedenia spoločnosti JAVYS, a. s. Ing. Valkom, vrátane prenájmu luxusných automobilov či obstarania nepotrebného nehnuteľného majetku, vyvolávajú otázniky o jeho schopnosti presadzovať hospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami pri procesoch verejného obstarávania.
      Rovnako dôležitým faktom je, že Ing. Ján Valko sa v roku 2010 dvakrát uchádzal o významnú verejnú funkciu, no ani raz nezískal dôveru poslancov NR SR.
      Z uvedených dôvodov predsedníčka vlády SR listom dňa 13. mája 2011 požiadala predsedu strany Smer-SD o predloženie novej nominácie na kandidáta, ktorý bude spĺňať dohodnuté kvality odbornosti, skúsenosti, prirodzenej autority a bezúhonnosti.
      Robert Fico však aj napriek týmto vážnym námietkam naďalej trval na uvedenom kandidátovi, preto predsedníčka vlády tento návrh predložila na rokovaní vlády SR. Vláda SR sa s týmito námietkami stotožnila a tento konkrétny personálny návrh nepredloží Národnej rade SR.
      Od nástupu súčasnej vlády funkciu predsedu ÚVO zastával nominant súčasnej opozície Roman Šipoš. Dňa 11. apríla 2011 sa však slobodne a dobrovoľne vzdal funkcie. Vláda SR naďalej rešpektovala deľbu rolí a právo opozície navrhnúť kandidáta na tento post. "Toto právo opozície však neznamená, že vláda musí automaticky prijať akýkoľvek návrh," povedala predsedníčka vlády Iveta Radičová. Tak ako opozícia má právo navrhnúť kandidáta, tak má vláda povinnosť a zodpovednosť akceptovať iba taký návrh, ktorý bude zodpovedať predpokladom a kvalitám na takúto významnú funkciu.
      "Predseda strany Smer-SD Robert Fico mal dostatok času predložiť návrh takého kandidáta, ktorý by spĺňal dohodnuté kritériá. Pretože trval na kandidátovi, ktorý nespĺňa dohodnuté kvality a predpoklady na túto funkciu a odmietol navrhnúť iného kandidáta, nedodržal dohodu o kritériách na nomináciu a tak sám znemožnil, aby vláda mohla na tento post navrhnúť kandidáta opozície,“ povedala premiérka Iveta Radičová.
      Za týchto okolností vláda SR musí konať v zodpovednosti za funkčnosť ÚVO. "Návrh kandidáta na predsedu ÚVO nebudú predkladať politické strany koalície a nebude to ani politický nominant. V zodpovednosti za plnohodnotné fungovanie ÚVO návrh predložím ako predsedníčka vlády SR," dodala po rokovaní vlády premiérka Iveta Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies