Premiéri Indie a Japonska podpísali dohodu o jadrovej spolupráci

NETKY.SK • 11 November 2016, 15:35 • 2 min
Premiéri Indie a Japonska podpísali dohodu o jadrovej spolupráci

TOKIO - Indický premiér Naréndra Módí a jeho japonský náprotivok Šinzó Abe podpísali dnes v Tokiu dohodu o spolupráci v oblasti jadrovej energetiky, ktorá umožní japonským podnikom vyvážať do Indie technológie pre atómové elektrárne.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA uviedla, že ide o prvý prípad, keď Japonsko pristúpilo na takúto spoluprácu so štátom, ktorý nie je signatárom Zmluvy o nešírení jadrových zbraní. Japonsko je pritom jedinou krajinou sveta, kde boli v minulosti použité jadrové zbrane. Módí pricestoval vo štvrtok do Tokia na trojdňovú návštevu. Podpísaná dohoda podľa neho predstavuje "historický krok" v rámci budovania indicko-japonského partnerstva, ktorého predmetom sú tzv. čisté energie.

 

Vývoz technológií sa stal kľúčovým pre japonský jadrový priemysel po tom, ako zemetrasenie a vlny cunami v roku 2011 spôsobili haváriu v tamojšej elektrárni Fukušima I. Pre následné obavy o bezpečnosť momentálne pracujú v Japonsku len dva zo 43 prevádzkyschopných reaktorov.

 

Spolupráca s Indiou, ktorá uskutočnila v rokoch 1974 a 1998 jadrové testy, vyvoláva odpor japonskej verejnosti. Pre šéfku organizácie Hirošimský zväz za likvidáciu jadrových zbraní Haruko Moritakiovú je "podpísanie jadrového paktu s takouto krajinou ďaleko za hranicami chápania" a tvrdí, že Japonsku ide len o peniaze.

 

Predstavitelia japonskej vlády však zdôrazňujú, že nová dohoda s Indiou zaručuje mierové využitie jadrovej energie. Dokument musí ešte schváliť japonský parlament, ktorý sa ním bude zaoberať na budúci rok.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies