Plánované nájomné byty sa oplatia viac ako hypotéka

NETKY.SK • 17 August 2022, 08:21 • 2 min
Plánované nájomné byty sa oplatia viac ako hypotéka

BRATSILAVA - Vyplýva to z prepočtov, ktoré zverejnili šéf Sme Rodina Boris Kollár a podpredseda vlády Štefan Holý.

slovakia

left justify in out

Ak by sa plány vicepremiéra a predsedu parlamentu naplnili, tak za trojizbový byt zaplatí domácnosť v Bratislavskom kraji približne 658 eur, v Trnavskom kraji 481 eur, v Žilinskom 456 eur, Prešovskom kraji 391 eur či 484 eur v Košickom kraji. Navrhované sumy sú maximálne, Holý počíta s tým, že investori konečnú sumu ponúknu ešte nižšiu.

 

Zo sveta: Zelenskyj: „O vojne som vedel dopredu, ľudí som nevaroval, aby neušli."

 

img

Zdroj: Podpredseda vlády, Sme rodina

 

Podpredseda Štefan Holý tiež uviedol, že priemerne bude nájomné lacnejšie o polovicu oproti hypotéke„Nájomné bude o 50 percent lacnejšie v štátom podporovanom byte, ako keby si niekto zobral hypotéku,“ ozrejmil. Podľa jeho výpočtov by za nájom trojizbového bytu v Bratislavskom kraji záujemca zaplatil 658 eur, no na hypotéke až 1 167 eur mesačne, čo je o 44 percent nižšia suma. Holý pri výpočte hypotekárnej splátky použil úrok 2,8 percenta. V júni poskytli banky hypotéky priemerne za 1,79 percenta.

 

img

Graf Sme Rodina

 

Záujem o účasť na projekte nájomných bytov na Slovensku prejavili štyri finančné skupiny. Ide o fínsky stavebný koncern YIT, Vienna Insurance Group, švédsku skupinu Heimstaden a firmu bwsg. Dohromady by tieto skupiny mohli alokovať do projektu šesť miliárd eur, ktoré by pokrývali zhruba 40 000 nájomných bytov.

 

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak minulý týždeň informoval, že hnutie Sme Rodina robilo medzi ľuďmi anketu, aby zistili, kde je o nájomné byty najväčší záujem. „Na východnom Slovensku je možno rovnaký, alebo v podiele ešte väčší záujem o nájomné bývanie ako to, čo sme predpokladali, že na západnom Slovensku alebo v Bratislave to bude prirodzené," povedal Krajniak. V internom prieskume rezort oslovil 45 000 ľudí a vrátilo sa mu 3 044 odpovedí. 

 

obrazok

 

Spolu s navrhovanými cenami predstavili aj vzorec na výpočet sumy. Podľa tohto vzorca by si mali ľudia vypočítať skutočnú a finálnu sumu.

 

„Nájomné bývanie je zaujímavé, keď rozdiel oproti hypotéke je od 100 do 300 eur,“ povedal Holý. Návrh cenovej mapy s maximálnou výškou nájomného v nájomných bytoch so štátnou podporou má ísť na medzirezortné pripomienkovanie tento týždeň. Celkovo by mala domácnosť zaplatiť na nájme niečo medzi 30 a 40 percentami svojho hrubého príjmu.

 

Z domova: Remišová: „Takto sa kradlo za Smeru, takto sa pracuje za nás."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies