Premier League otvára dvere Jastrabiemu oku

NETKY.SK • 11 Apríl 2013, 17:10 • 2 min
Premier League otvára dvere Jastrabiemu oku

LONDÝN - Kluby najvyššej anglickej futbalovej súťaže schválili zavedenie spätného overovania polohy lopty v blízkosti bránkovej čiary. Voľba padla na systém Hawk-Eye známy z tenisu či kriketu, ktorý pracuje na báze sledovania dráhy lopty vysokorýchlostnými kamerami. Využívať by ho mali už v sezóne 2013/14. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Elektronického pomocníka podporovala aj anglická Futbalová asociácia (FA). "Vždy som si vravel, že je to ideálny spôsob, ako by mal futbal využiť výdobytok techniky. Technológia, ktorá nám povie: ´Áno, lopta prešla za čiaru´, má podľa mňa pre futbal zásadný význam," povedal generálny sekretár FA Alex Horne.

Medzinárodná futbalová federácia začiatkom apríla vybrala pre Pohár konfederácií 2013 v Brazílii nemecký systém GoalControl-4D GmbH. Okrem neho a podobným spôsobom pracujúceho "Jastrabieho oka" sú držiteľmi licencie aj výrobcovia GoalRef a Cairos (zhodne sú založené na báze magnetických polí). Angličania majú s Hawk-Eye skúsenosť, použili ho vlani v prípravnom medzištátnom stretnutí s Belgickom vo Wembley.

"Som za, takisto, ako aj predstavitelia ostatných klubov. Všetkým sa táto idea pozdáva," uviedol šéf Stoke City Peter Coates pre televíziu Sky Sports a dodal: "Preferovali sme túto technológiu a myslím si, že je to správna voľba."

Angličania majú s neuznanými gólmi skúsenosti z minulosti, regulárny gól Franka Lamparda im nezapočítali v osemfinále MS 2010 v Juhoafrickej republike, keď sa strela záložníka FC Chelsea odrazila od brvna nemeckej bránky za čiaru. "Premier League bude prvou dlhodobou súťažou v Európe, ktorá zavedie túto technológiu," tešil sa bývalý viceprezident FC Arsenal a FA David Dein na konferencii Soccerex v anglickom Manchestri. "Rozhodcovia potrebujú pomoc, kamery vždy zdolajú oči. Každému arbitrovi v najvyššej súťaži sa pozdáva táto novinka," dodal Dein.

Prvý test na klubovej úrovni je naplánovaný na medzisezónny Community Shield, čo je anglická obdoba superpohára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies