Premiér Davutoglu: Turecko by nemali obviňovať za to, že komplicka teroristov ušla do Sýrie

NETKY.SK • 12 Január 2015, 17:36 • 2 min
Premiér Davutoglu: Turecko by nemali obviňovať za to, že komplicka teroristov ušla do Sýrie

BERLÍN - Turecký premiér Ahmet Davutoglu odmietol akékoľvek náznaky toho, že jeho krajina robí málo v boji proti terorizmu. Davutoglu to uviedol dnes po stretnutí nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne, napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Turecko by podľa neho nemali obviňovať z toho, že sa podozrivej komplicke jedného z islamistických militantov, ktorý sa podieľal na minulotýždňových útokoch v Paríži, podarilo 8. januára prekročiť hranice z Turecka do Sýrie, citovala v tejto súvislosti premiéra Davutogla agentúra Reuters.
   

"Turecko by nemalo byť bezdôvodne obviňované. To nebudeme akceptovať," povedal Davutoglu po schôdzke s Merkelovou. Nemecké a turecké úrady podľa neho úzko spolupracujú a Turecko je aj naďalej pripravené na "každú spravodajskú spoluprácu".
     

V boji proti terorizmu opísala Merkelová Turecko ako spojenca. "Rokujeme spoločne. Niekedy máme rozdielne nuansy v názoroch. Ale to nemení nič na tom, že v boji proti terorizmu stojíme bok po boku," dodala kancelárka.
     

Davutoglu potvrdil, že hľadaná 26-ročná Hayat Boumeddienová pricestovala na letisko v Istanbule 2. januára z Madridu a ubytovala sa v hoteli.
     

Turecké ministerstvo zahraničných vecí zistilo, že podozrivá prekročila hranice do Sýrie vo štvrtok 8. januára, teda v deň, keď jej manžel Amédy Coulibaly zastrelil policajtku na jednom z parížskych predmestí, a deň po masakre v redakcii týždenníka Charlie Hebdo, ktorej sa dopustili bratia Chérif a Said Kouachiovci. V súčasnosti by mala byť v Sýrii, dodala DPA.
     

Premiér podľa Reuters zdôraznil, že do Turecka ako obľúbenej turistickej destinácie cestuje veľké množstvo cudzincov. "Prehodnocujeme každý tip, ktorý dostaneme, a naše tajné služby pracujú spoločne," dodal.
     

Turecko vydalo podľa neho zákaz vstupu na svoje územie pre približne 7000 ľudí a deportovalo 1500 až 2000 osôb späť do ich krajín, pričom medzi nimi boli aj občania Francúzska a Nemecka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies