Vedec a brat prvého českého prezidenta Ivan Miloš Havel nás náhle opustil

NETKY.SK • 26 Apríl 2021, 11:19 • 2 min
Vedec a brat prvého českého prezidenta Ivan Miloš Havel nás náhle opustil

O úmrtí informoval v nedeľu 25. apríla vo svojom profile na sociálnej sieti riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský.

slovakia

left justify in out

Ivan M. Havel, ktorý sa narodil 11. októbra 1938, vo svojom životopise zverejnenom na jeho osobnej webovej stránke uviedol, že v roku 1966 vyštudoval na Českém učení technickém v Prahe. Titul Ph.D. dosiahol na University of California v Berkeley.

 

img

 

Pracoval ako vedecký pracovník v Česko-slovenskej akadémii vied. Pôsobil aj ako riaditeľ Centra pre teoretické štúdiá (CTS) Karlovej univerzity a Akadémie vied ČR.

 

Od roku 1990 bol šéfredaktorom česko-slovenského prírodovedeckého časopisu Vesmír. Český portál Pamäť národa doplnil, že Ivan M. Havel v roku 2012 získal Cenu Václava Bendy za slobodu, demokraciu a ľudská práva. Cenu mu udelil Ústav pre štúdium totalitných režimov. 

 

Je autorom množstva diel. S prvou knihou sa spája zaujímavá situácia, pretože bola vydaná omylom a teda proti vtedajšiemu režimu (prelom 70. a 80. rokov). "Vďaka zdržaniu v tlačiarni vyšla v roku 1980 moja kniha 'Robotika', bez toho aby si to úrady vôbec všimli. Potom bolo však z toho obrovské 'haló', okrem iného aj preto, lebo som v predslove knihy poďakoval ľuďom, ktorí vystupovali proti režimu," vyjadril sa v jednom z rohovorov. Okrem iných diel napísal aj autobiografiu "Mé vzpomínky".

 

 

img

 

Najbližšia rodina
Václav Havel, ktorý bol prezidentom Československa v rokoch 1989 až 1992 a neskôr od februára 1993 do februára 2003 bol prezidentom ČR, zomrel 18. decembra 2011.
 

img

 

Počas oslavy 80-tich rokov (2 a pol roka dozadu) sa už verejne zveril s tým, že je so svojím životom zmierený. "Zásadne sa vyhýbam konfliktom, a navonok to potom vypadá, že som už so životom zmierený. Vlastne som zmierený, s nikým sa nehádam a veci, ktoré siahajú do budúcnosti ma netrápia, pretože viem, že už sa toho nedožijem," dodal Ivan Havel.

 

Najviac zo všetkého si vtedy prijal ďalších 40 rokov, ktoré by mu nahradili neslobodu počas bývalého režimu. 

 

Rodina

Ivan Miloš Havel mal z prvého manželstva dvoch synov Prokopa a Vojtecha. V roku 1988 sa však druhýkrát oženil, a to s Dagmar Ilkovičovou, dcérou poprdeného slovenského fyzika Dionýza Ilkoviča.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies