Prekrytie horných dýchacích ciest je opäť tu! Týmto skupinám to odporúča hlavný hygienik

NETKY.SK • 26 Jún 2022, 17:42 • 2 min
Prekrytie horných dýchacích ciest je opäť tu! Týmto skupinám to odporúča hlavný hygienik

Bratislava - Hlavný hygienik Ján Mikas pripomenul, že rúška a respirátory sú účinnou a nenákladnou pomôckou pre obmedzenie šírenia vírusu od infikovanej osoby do okolia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mikas naďalej odporúča prekrytie horných dýchacích ciest v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 tehotným ženám či seniorom.

 

„Prekrytie horných dýchacích ciest predstavuje bariéru chrániacu aj zdravú osobu, zvlášť pokiaľ obe tieto osoby majú správne nasadené rúško či respirátor cez nos aj ústa. Nechránia tak iba osobu, ktorá ho má nasadené, ale aj osoby v jeho okolí," ozrejmil.

 

Mikas pripomenul, že respirátor je naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára a zákazníkov lekární.

 

Možno vás zaujme: Počet nakazených koronavírusom opäť rastie. Čo očakáva Ján Mikas?

 

Prekrytie dýchacích ciest dôrazne odporučil osobám, ktoré pociťujú príznaky ochorenia, seniorom, tehotným ženám, dojčiacim matkám, osobám s trvalo oslabenou imunitou či osobám s ochoreniami srdca, pľúc. Rúško či respirátor by podľa neho mali tiež nosiť ľudia, ktorí sa nachádzajú v blízkosti osôb, ktoré vykazujú známky ochorenia.

 

Nosenia respirátora odporučil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vo všetkých zariadeniach, kde sa nachádzajú zraniteľné skupiny ľudí. „Vo väčšine z nich je jeho nosenia povinné," pripomenula hovorkyňa úradu Daša Račková.

 

Prekrytie dýchacích ciest sa podľa nej naďalej odporúča aj na hromadných podujatiach, v prostriedkoch verejnej dopravy či v interiéroch verejných budov. „Taktiež pri ceste do zahraničia hromadnými prostriedkami a na preplnených miestach v zahraničí," doplnila.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona