Prehodnotenie digitalizácie kultúrneho dedičstva je takmer ukončené

NETKY.SK • 8 Október 2010, 06:47 • 2 min
Prehodnotenie digitalizácie kultúrneho dedičstva je takmer ukončené

Prehodnotenie digitalizácie kultúrneho dedičstva je takmer ukončené

slovakia

left justify in out

img

Prehodnotenie projektu digitalizácie kultúrneho dedičstva je už takmer ukončené a jeho výsledky nebudú pre exministra kultúry Mareka Maďariča (Smer-SD) lichotivé. V reakcii na Maďaričove vyjadrenia, podľa ktorých súčasné vedenie rezortu kultúry proces digitalizácie zastavilo a "ani po štyroch mesiacoch preverovania zmlúv nie je jasné, ako v ňom chce pokračovať," to uviedol minister kultúry a cestovného ruchu Daniel Krajcer (SaS).
      Podľa Maďariča bol projekt digitalizácie kultúrneho dedičstva na konci minulého volebného obdobia vo vysokom štádiu rozpracovania. "Ministerstvo kultúry v minulom období pripravilo konkrétne projekty a postupy zabezpečenia digitalizácie kultúrneho dedičstva na Slovensku. Pripravilo stratégiu procesu digitalizácie, podieľalo sa na príprave rozsiahlej štúdie uskutočniteľnosti, ktorá podrobne popisuje digitalizáciu zo všetkých hľadísk," vyhlásil Maďarič. "Sú spracované projektové štúdie a metodické manuály, ktoré zabezpečujú digitalizáciu z hľadiska technologickej, procesnej a vecnej logistiky. Uskutočnili sa medzinárodné verejné obstarávania, na základe ktorých boli podpísané zmluvy," zdôraznil Maďarič, podľa ktorého by práve pravicová strana ako SaS mala takýto postup schvaľovať.
      "Po jeho (Maďaričovom, pozn. TASR) odchode na ministerstve zostali akurát zákazky v stovkách miliónov eur pre súkromné spoločnosti, ale z hľadiska reálnej digitalizácie kultúrneho dedičstva sa neurobilo takmer nič," reaguje Krajcer. "To netvrdím ja, to hovoria pracovníci rezortu kultúry a predovšetkým pracovníci organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva, ktorí sú oprávnenými žiadateľmi o finančné prostriedky," dodáva súčasný minister kultúry.
      Maďarič sa ohradil aj voči kritike, podľa ktorej plánoval neefektívne odkysľovanie dokumentov v zahraničí, hoci je to možné aj domácimi kapacitami. Podľa neho nie je podstatné, kde sa proces realizuje, ale s akým výsledkom. "V preverovaných zmluvách nie je ani zmienka o vývoze dokumentov do zahraničia," upozornil.
      "Nech sa pán Maďarič teraz netvári, že 'víťazné' firmy neplánovali deacidifikáciu (odkyslovanie) dokumentov v zahraničí. Áno, naďalej tvrdím, že urobím všetko preto, aby sa slovenské kultúrne dedičstvo nevyvážalo do zahraničia, čo by mimochodom mohlo ohroziť aj čerpanie európskych finančných prostriedkov. Peniaze určené na digitalizáciu majú smerovať do slovenskej kultúry," vyhlásil dnes Krajcer.
      Proti plánu masovo odkysľovať slovenské historické písomnosti v súkromných firmách v Nemecku protestovala poslankyňa Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS) už 23. apríla tohto roku. Za 120 miliónov eur z eurofondov, ktoré môže podľa nej na reštauráciu dokumentov Slovenská republika použiť, by sa dalo vybudovať centrum na odkysľovanie písomností na Slovensku. "Slovenská národná knižnica pripravila už v roku 2009 návrh harmonogramu vybudovania Integrovaného konzervačného centra," uviedla vtedy Vášáryová.
      Podľa Maďariča však na masové odkysľovanie nie sú na Slovensku vybudované kapacity a v najbližšom období na ich vybudovanie nie sú v štátnom rozpočte finančné prostriedky, "pričom z európskych fondov nie je možné, podľa pravidiel, takúto výstavbu financovať".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies