Prehliadku Nemecká jeseň uzavrie projekcia filmu s Janou Plichtovou

NETKY.SK • 18 December 2017, 11:54 • 2 min
Prehliadku Nemecká jeseň uzavrie projekcia filmu s Janou Plichtovou

BRATISLAVA - Štvormesačnú prehliadku nemeckých artových filmov zo 60. až 80. rokov zavŕši v stredu projekcia snímky Deň idiotov s osobnou účasťou Jany Plichtovej.

slovakia

left justify in out

V stredu 20. decembra sa v bratislavskom Kine Lumiére projekciou filmu Deň idiotov (1981) Wernera Schroetera ukončí prehliadka Nemecká jeseň, zameraná na fenomén tzv. nového nemeckého filmu. "Na projekcii sa zúčastní aj Jana Plichtová, ktorá vo filme stvárnila jednu z vedľajších postáv," informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Pri príležitosti rozsiahlej prehliadky vyšla aj rovnomenná publikácia reflektujúca nový nemecký film a jeho tvorcov od polovice 60. do polovice 80. rokov minulého storočia.

 

Nemecká jeseň predstavila jedno z najzaujímavejších období v dejinách nemeckej kinematografie, ktoré sa formovalo v 60. rokoch, v čase vzniku nových vĺn a smerov vymedzujúcich sa voči tradíciám a establišmentu. Zameraná bola na kinematografiu vtedajšieho západného Nemecka, kde sa v spomínanom období diali zásadné legislatívne zmeny a nastupovala nová generácia tvorcov.

 

Dramaturgicky bola prehliadka rozdelená na dve časti. Počas septembra a októbra predstavila výber z tvorby Alexandra Klugeho, jedného zo signatárov legendárneho Oberhausenského manifestu z roku 1962 pri príležitosti jeho tohtoročných 85. narodenín. V novembri a decembri ponúkla výber z tvorby režisérov Rainera Wernera Fassbindera, Wernera Herzoga, Volkera Schlöndorffa, Wima Wendersa či u nás menej známych tvorcov, napríklad Herberta Achternbuscha, Petra Fleischmanna, Wernera Schroetera a ďalších.

 

Záverečný film prehliadky, Deň idiotov, je o mladej žene internovanej v psychiatrickej liečebni, ktorá je konfrontovaná s ostatnými obyvateľkami liečebne a s tamojším režimom. Film vznikol podľa novely Dany Horákovej a nakrúcal sa aj v bývalom Československu. Jeho kameramanom bol Ivan Šlapeta a v úlohe jednej z chovankýň ústavu sa objavila aj slovenská herečka Jana Plichtová. Divácky je známa najmä z poviedky Muška z filmu Juraja Herza Sladké hry minulého leta (1969), dnes je profesorkou psychológie v Bratislave.

 

Pri príležitosti prehliadky vyšla aj publikácia Nemecká jeseň, mapujúca fenomén nového nemeckého filmu prostredníctvom štúdií, ale aj pôvodných rozhovorov, ktoré vznikli pre samotnú knihu. "Čitatelia v nej nájdu rozhovory s Janou Plichtovou aj s kameramanom Ivanom Šlapetom o ich spolupráci s nemeckými tvorcami, resp. o práci v Nemecku, tiež s režisérom Krzysztofom Zanussim a hercom Danielom Olbrychským z Poľska, ktorí pracovali v Nemecku opakovane," približuje knihu jej zostavovateľ Michal Michalovič z oddelenia vedy a výskumu SFÚ. "Vo výnimočných prípadoch spolupráca fungovala obojsmerne. Napríklad Werner Herzog nakrútil koncom 70. rokov v bývalom Československu filmy Nosferatu - fantóm noci (1979) a Woyzeck (1979), pričom prvý z nich sa nakrúcal na Slovensku neďaleko Červeného Kláštora a druhý v českom Telči a jeho okolí. Kameramanom oboch filmov bol Jörg Schmidt-Reitwein, s ktorým sa nám tiež podarilo spraviť rozhovor do publikácie."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies