Predvolebné útoky v Iraku si vyžiadali 50 mŕtvych a 300 zranených

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 07:37 • 2 min
Predvolebné útoky v Iraku si vyžiadali 50 mŕtvych a 300 zranených

BAGDAD - Desiatky teroristických útokov, ktoré sa v pondelok odohrali v rôznych častiach Iraku, po sebe zanechali najmenej 50 mŕtvych a takmer 300 zranených. Podľa oficiálnych zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra AFP, počas dňa zaznamenali vyše 30 výbuchov a jeden prípad streľby, pričom ide o najkrvavejšiu vlnu násilia od 19. marca, keď v krajine zahynulo najmenej 56 ľudí.

slovakia

left justify in out

Útoky otriasli 12 rôznymi oblasťami vrátane Bagdadu, a to prevažne v čase rannej dopravnej špičky. Páchateľov pritom neodradili ani sprísnené bezpečnostné opatrenia pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sú naplánované na 20. apríla. Tie sú považované za dôležitú skúšku schopností bezpečnostných síl, keďže pôjde o prvé hlasovanie po tom, ako Irak opustili americké vojská.

Najkrvavejšie z pondelňajších útokov sa odohrali v Bagdade, kde vybuchlo dokopy až osem náloží. Tie podľa oficiálnych zdrojov usmrtili 30 ľudí a ďalších 92 zranili. Terčom jedného z bombových útokov bolo parkovisko, ktoré používajú motoristi smerujúci na prísne strážené bagdadské letisko. Podobné udalosti sa medzitým odohrali aj v iných irackých mestách, ako sú Bakúba, Hilla, Kirkúk, Sámarrá či Tikrít. K útokom sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina, podozrenie však padá na sunnitských militantov napojených na sieť al-Kájda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies