Predstavitelia ruskej diplomacie sa vyjadrili za normalizáciu vzťahov s USA

NETKY.SK • 10 November 2016, 17:40 • 2 min
Predstavitelia ruskej diplomacie sa vyjadrili za normalizáciu vzťahov s USA

MOSKVA - Ruská federácia verí v normalizáciu vzťahov so Spojenými štátmi americkými po prezidentských voľbách v USA, vyhlásil dnes v Moskve šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Podľa jeho slov, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra TASS, je to v záujme oboch krajín i medzinárodného spoločenstva.

slovakia

left justify in out

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pre agentúru Interfax priznal, že sa počas predvolebnej kampane v USA skontaktoval so štábom republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa a bude v tom pokračovať aj po voľbách, ktoré priniesli jeho zvolenie za najvyššieho predstaviteľa USA.


Riabkov síce neuviedol žiadne podrobnosti, ale naznačil, že Moskva nespája priveľké nádeje s Trumpovým volebným úspechom. "Neregistrujeme žiadnu eufóriu," vyhlásil Riabkov a dodal, že skúsenosti s americkými vládami demokratov alebo republikánov sú veľmi odlišné.


"Boli obdobia, keď sme začali dobre, v dobrom tóne a skĺzli sme do krízy, boli však aj iné časy v našich vzťahoch, ktoré nemožno označiť za jednoduché," konštatoval Riabkov. Podľa neho aktéri Trumpovej kampane a subjekty z jeho okolia prezentovali v súvislosti s Ruskom dosť tvrdé postoje a "tak sme nevideli najmenší dôvod, aby sme sa vzdialili od nášho hodnotenia, podľa ktorého sa v USA v predvolebnom boji vytvoril v podstate konsenzus dvoch strán na protiruskej báze".


"Chceme, aby sme sa vo vzťahoch vrátili k norme, rešpektovaniu suverenity, vzájomnému rešpektovaniu záujmov, zodpovednému vzťahu k medzinárodnému právu vrátane nezasahovania do vnútorných záležitostí, viac toho nechceme," konštatoval diplomat.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies