Pokutu za emisný škandál autokomponentov Bosch dodávateľ zaplatí

NETKY.SK • 23 Máj 2019, 15:15 • 2 min
Pokutu za emisný škandál autokomponentov Bosch dodávateľ zaplatí

STUTTGART - Nemecká spoločnosť Bosch, dodávateľ komponentov pre automobilový priemysel, súhlasila, že zaplatí pokutu vo výške 90 miliónov eur za chyby pri dohľade, ktoré umožnili výrobcom automobilov, aby podvádzali pri emisiách. Informovala o tom prokuratúra v Stuttgarte.

slovakia

left justify in out

Súkromná firma Bosch dodala automobilkám približne 17 miliónov technických zariadení vybavených softvérom na riadenie motorov. Boli medzi nimi aj nástroje, ktoré umožnili výrobcom automobilov manipulovať s emisnými testami, uviedla prokuratúra vo vyhlásení.

Bosch akceptoval pokutu a nebude sa odvolávať proti tomuto rozhodnutiu, dodala.

 

 

Aj nemecký koncern Volkswagen používal vo svojich dieselových motoroch softvér od firmy Bosch, ktorý mu pomohol zamaskovať pri testoch skutočné hodnoty škodlivých emisií dusíka.

 

Emisný škandál zasiahol zvlášť tvrdo práve Volkswagen. Najväčší výrobca áut v Európe dostal aj najväčšie pokuty za podvody s emisiami, pretože výrobcovia automobilov, a nie dodávatelia, sú zodpovední za certifikáty, že autá spĺňajú normy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona