Predstaviteľ miestnej samosprávy v Turecku podľahol po útoku zraneniam

NETKY.SK • 11 November 2016, 09:30 • 2 min
Predstaviteľ miestnej samosprávy v Turecku podľahol po útoku zraneniam

ISTANBUL - Predstaviteľ miestnej samosprávy Fatih Safitürk lojálny Ankare podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri štvrtkovom útoku militantov v meste Derik na juhovýchode Turecka. Informovala o tom dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

slovakia

left justify in out

Výbuch v provincii Mardin, zacielený na Safitürkov úrad, zranil aj ďalších dvoch ľudí. Podľa agentúry Anadolu podnikla útok ozbrojená Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je v Turecku zakázaná.

 

Safitürka nedávno vymenovala centrálna vláda za nástupcu zvoleného starostu, ktorý bol spriaznený s prokurdskou Ľudovodemokratickou stranou (HDP). Táto legálna strana je pod zvýšeným tlakom tureckej vlády, pripomenula dnes agentúra DPA.

 

Približne dve desiatky miest a obcí, ktoré riadila HDP, prevzala do svojej moci Ankara. Tá nechala zatknúť aj desať členov parlamentu z tejto strany, ktorí čelia obvineniam súvisiacim s terorizmom.

 

HDP poprela akékoľvek prepojenie s terorizmom, odsúdila násilie a vyhlásila, že nie je súčasťou PKK.

 

Nie sú žiadne náznaky, že sa budú konať nové voľby na zaplnenie týchto prázdnych parlamentných kresiel, a kroky Ankary vyvolali protesty. Štát a PKK sa vrátili k násiliu vlani, keď stroskotal mierový proces aj prímerie s Kurdmi. Vláda odmieta obnoviť mierové rozhovory. PKK už podnikla sériu útokov zameraných proti vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies