Predstaviteľ ČNB pripúšťa zavedenie negatívnych sadzieb

NETKY.SK • 12 Február 2016, 12:16 • 2 min
Predstaviteľ ČNB pripúšťa zavedenie negatívnych sadzieb

PRAHA - Pokračujúce deflačné tlaky v českej ekonomike vyvolané vonkajšími faktormi v krátkodobom horizonte zvyšujú možnosť zavedenia negatívnych úrokových sadzieb. Uviedol to v piatok člen bankovej rady českej centrálnej banky (ČNB) a jej pravdepodobný budúci guvernér Jiří Rusnok.

slovakia

left justify in out

K diskusii o možnosti zavedenia záporných úrokových sadzieb sa ČNB vrátila na svojom minulotýždňovom zasadnutí, prvýkrát o tom rokovala vlani v septembri. "Ak budú vonkajšie deflačné tlaky pokračovať, znamená to, že pravdepodobnosť využitia negatívnych sadzieb v krátkodobom horizonte vzrastie", povedal Rusnok v rozhovore pre Českú televíziu.

 

Stlačenie úrokových sadzieb do záporného pásma predstavuje ďalšiu možnosť ako kompenzovať dopady extrémne uvoľnenej menovej politiky Európskej centrálnej banky na českú ekonomiku.
Česká centrálna banka minulý týždeň v súlade s očakávaniami ponechala hlavnú úrokovú sadzbu blízko nuly a potvrdila, že zotrvá pri politike slabého výmenného kurzu koruny.

 

Analytici očakávajú, že ČNB bude v tejto politike pokračovať do začiatku budúceho roka. Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Cieľovú medziročnú infláciu si ČNB naplánovala na úrovni 2 %. Od tejto hodnoty sa môže odchýliť oboma smermi o jeden percentuálny bod. V decembri inflácia v medziročnom porovnaní posilnila o iba 0,1 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies