Predsednícka krajina je pobúrená ruskými hraničnými kontrolami

NETKY.SK • 16 September 2013, 18:22 • 2 min
Predsednícka krajina je pobúrená ruskými hraničnými kontrolami

VILNIUS - Litovská vláda v pondelok tvrdo skritizovala kontroly na hraniciach s Ruskom, kde ruskí colníci od štvrtka bez varovania a detailne kontrolujú nákladné autá. Podľa aktuálne predsedníckej krajiny EÚ ide o pomstu za litovské pretláčanie plánovaného novembrového podpisu obchodnej a asociačnej dohody medzi EÚ a šiestimi krajinami bývalého Sovietskeho zväzu.

slovakia

left justify in out

Podľa zväzu litovských nákladných prepravcov žiadajú ruskí colníci vyloženie celých nákladov a kontroly, čo trvá dva dni a straty odhadujú v prepočte na dva milióny eur. Vláda vo Vilniuse si pre diskriminačné opatrenia predvolala ruského veľvyslanca, ktorý im však údajne neposkytol dostatočné vysvetlenie.

Európska únia minulý týždeň varovala ruskú vládu pred pokračujúcim sa vyhrážaním postsovietskym krajinám, ktoré majú záujem o užšie vzťahy s blokom a do budúcna aj o členstvo v ňom. Poukázala pritom na utorňajší zákaz dovozu moldavského vína či augustové prekážky v obchodných vzťahoch s Ukrajinou. Predpokladá sa, že konanie Rusov má za cieľ pohroziť Moldavcom a Ukrajincom a poukázať na možné dopady podpisu dohody o voľnom obchode s EÚ naplánovanom na november. Arménsko sa zase rozhodlo vstúpiť do Colnej únie, ktorá pozostáva z Ruska, Kazachstanu a Bieloruska a je protiváhou spolupráce s Bruselom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies