Minister zdravotníctva objasnil, ako to vidí s povinným očkovaním ľudí proti koronavírusu

NETKY.SK • 23 September 2021, 06:50 • 2 min
Minister zdravotníctva objasnil, ako to vidí s povinným očkovaním ľudí proti koronavírusu

BRATISLAVA - Podľa Vladimíra Lengvarského zatiaľ nie je dôvod nútiť ľudí do niečoho, čo nechcú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Povinné očkovanie nie je témou dňa. Po rokovaní vlády to v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou, povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

 

Vybrané skupiny obyvateľstva

Pripustil, že do budúcnosti to môže byť otázkou do diskusie. "Zatiaľ ale nevidím veľký význam v tom, aby sme nútili ľudí do niečoho, čo sami nechcú," skonštatoval Lengvarský. Ak by sa uvažovalo o povinnom očkovaní, minister opätovne spomenul vybrané skupiny – ako sú zdravotníci, učitelia či seniori.

 

Riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Matej Mišík na stredajšej prezentácii aktuálnej epidemiologickej situácie informoval, že denne sa zaočkuje približne 1 400 ľudí.

 

"Znepokujúce je stále nízke číslo zaočkovanosti u kategórie 50+, ktorá je najrizikovejšou z pohľadu rizík a komplikácií ochorenia a nevyhnutnej hospitalizácie," uviedol Mišík v súvislosti s faktom, že počet nezaočkovaných sa v spomínanej vekovej skupine pohybuje okolo 770 000.

 

Mišík zároveň skonštatoval, že v zaočkovaní pretrvávajú vysoké regionálne rozdiely. Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 2 426 450, druhú dávku vakcíny dostalo 2 233 955 ľudí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Návšteva pápeža neovplyvnila šírenie koronavírusu. Problém je inde

 

Ide o politické rozhodnutie

Prípadné zavedenie povinného očkovania považuje ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova za politickú otázku. Z právneho hľadiska v tom nevidí problém. "Z ústavnoprávneho hľadiska vidím priestor na to, aby sa zaviedlo povinné očkovanie. Nakoniec, už sa zaviedlo aj v iných krajinách, máme ho aj u nás voči niektorým ochoreniam," povedala.

 

Do stretu s ústavou by sa mohlo dostať vymedzenie tejto povinnosti na základe veku či profesie. "Treba to dobre vymedziť a mať primeranosť zásahu k vynucovaniu povinnosti, prípadne k sankciám," dodala. 

 

Právnici na ministerstve spravodlivosti sa momentálne touto otázkou nezaoberajú. "Je to politická otázka, či je namieste zaviesť povinné očkovanie. Je to otázka osobitne na ministra zdravotníctva, či nastal čas, keď je potrebné o tom uvažovať," podotkla.

 

Prečítajte si tiež: Na Slovensku skokovo pribúdajú pozitívne prípady. Za včerajšok PCR testy odhalili 1 180 infikovaných!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies