Stovky ľudí boli zadržaní na protestoch proti vyradeniu Lukašenkových súperov z volieb

NETKY.SK • 15 Júl 2020, 09:07 • 2 min
Stovky ľudí boli zadržaní na protestoch proti vyradeniu Lukašenkových súperov z volieb

MINSK - Bieloruská ústredná volebná komisia odmietla zaregistrovať kandidatúru Viktora Babarika, ktorý sa chcel uchádzať o prezidentský úrad v voľbách. Z tohto dôvodu sa v Bielorusku konali masové protesty.

slovakia

left justify in out

Dôvodom odmietnutia je vyšetrovanie

Volebná komisia jednohlasne odmietla Babarikovu kandidatúru. Bývalého riaditeľa banky Belgazprombank médiá považovali za hlavného rivala dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka.

 

Dôvodom odmietnutia kandidatúry je vyšetrovanie Belgazprombanku v súvislosti s podozrením z daňových únikovViktor Babariko a jeho syn Eduard boli zadržaní 18. júna, potom boli zatknutí. Bankár je obvinený z prania špinavých peňazí, daňových únikov a úplatkov.

 

img

 

Protesty

Niekoľko tisíc ľudí v utorok večer protestovali proti tomu, že boli z prezidentských volieb vyradení hlavní súperi prezidenta Alexandra Lukašenka. Demonštrácie sa konali v Minsku, Breste, Gomeli a ďalších bieloruských mestách.

 

Najväčšie protestné zhromaždenie sa konalo v Minsku. Ľudia sa zišli v malých skupinách v centre mesta a skandovali "Hanba!". Prechádzajúce autá trúbili, ľudia tlieskali rukami.

 

 

Hneď, ako polícia začínala zadržiavať ľudí na jednom mieste, protestujúci odchádzali a potom sa zhromažďovali na inom miesteV Minsku došlo aj k násilným potýčkam medzi policajtmi a demonštrujúcimi.

 

 

 

Polícia zadržala vyše dvesto účastníkov protestov. Medzi zadržanými boli aj asi desať novinárov, uvádza portál Mediazona.

 

Protest trval až neskoro v noci.

 

Voľby v Bielorusku

Volebná komisia v Bielorusku prijala kandidatúry piatich uchádzačov vrátane úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. 

 

V predchádzajúcich piatich voľbách - v rokoch 1994, 2001, 2006, 2010 a 2015 - zvíťazil Lukašenko. Je prezidentom už 26 rokovLukašenko nedávno naznačil, že má záujem zastávať túto funkciu ešte dve obdobia.

 

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje predvolebné kampane a hlasovanie, od roku 1995 neuznala žiadne voľby v Bielorusku ako slobodné a spravodlivé.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies