Predseda EP Martin Schulz dostal Cenu Karola Veľkého

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 16:00 • 2 min
Predseda EP Martin Schulz dostal Cenu Karola Veľkého

AACHEN - Predseda EP Martin Schulz sa stal 57. laureátom medzinárodnej Ceny Karola Veľkého, ktorú prevzal počas slávnostnej ceremónie vo štvrtok 14. mája v nemeckom Aachene.

slovakia

left justify in out

Cenu dostal za prácu pri podpore demokracie ako aj za dôležitú úlohu pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014. Porota vo vysvetľujúcom stanovisku tiež vyzdvihla, že už od začiatku svojho mandátu na poste predsedu EP dal Schulz jasne najavo, že "bude bojovať za rešpektovanie parlamentu exekutívou, ak budú práva občanov v ohrození" a pustí sa do súboja s kýmkoľvek, kto si myslí, že "viac Európy možno dosiahnuť menšou mierou parlamentarizmu".

Na slávnostnom odovzdávaní cien, ktoré sa konalo vo štvrtok v Aachene, sa zúčastnilo asi 800 hostí. Boli medzi nimi nemecký prezident Joachim Gauck, francúzsky prezident Francois Hollande či jordánsky kráľ Abdulláh. Nechýbal ani španielsky kráľ Filip, či ukrajinský prezident Petro Porošenko a mnoho ďalších európskych a nemeckých hodnostárov. 

 

Medzinárodná Cena Karola Veľkého sa v Aachene udeľuje od roku 1950 za zásluhy pri zjednocovaní Európy. V minulom roku ju získal vtedajší predseda Európskej Rady Herman Van Rompuy. Medzi jej ďalších laureátov patril aj československý prezident Václav Havel, francúzsky prezident Francois Mitterrand, ktorý cenu získal spoločne s nemeckým kancelárom Helmutom Kohlom, britský premiér Tony Blair, americký prezident Bill Clinton, predseda Európskej rady Donald Tusk či nemecká kancelárka Angela Merkelová. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies