Prediskutuje zníženie príspevku pre nepracujúcich rodičov na polovicu

NETKY.SK • 15 Jún 2011, 07:59 • 2 min
Prediskutuje zníženie príspevku pre nepracujúcich rodičov na polovicu

Prediskutuje zníženie príspevku pre nepracujúcich rodičov na polovicu

slovakia

left justify in out

Rodičovský príspevok by sa mal v budúcnosti znížiť na polovicu pre rodiča, ktorý dlhodobo nepracoval. Takýto rodič by zároveň nemal mať zároveň nárok na príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa. Vyplýva to z poslaneckých noviel zákonov o rodičovskom príspevku a príspevku pri narodení dieťaťa, ktorými by sa mala dnes zaoberať vláda. V parlamente ich predkladajú spoločne Ľudovít Kaník, Zoltán Horváth, Štefan Kužma (všetci SDKÚ-DS) a Kamil Krnáč (SaS).
      Nárok na príspevky v plnej výške by mali mať rodiny, v ktorých aspoň jeden z rodičov počas predchádzajúcich štyroch rokov odpracoval minimálne 270 dní. Počas tohto obdobia musí teda platiť nemocenské poistenie, čo sa však netýka ľudí vykonávajúcich aktivačné práce. Cieľom novely je tak zvýšiť motiváciu nájsť si a udržať zamestnanie aj v nižšie platených pozíciách.
      K ďalšiemu poslaneckému návrhu patrí novela zákona o prevode vlastníctva nehnuteľného majetku vo vlastníctve SR na obec alebo vyšší územný celok (VÚC). Ministerstvo obrany by tak na jej základe mohlo od septembra darovať obci alebo VÚC svoje stavby a pozemky, ktoré tvoria jeden celok bez osobitného ponukového konania. Ich všeobecná hodnota však nesmie vyššia byť ako 3300 eur. Darovať ich môže iba vtedy, ak by o ponúkaný majetok v lehote do 30 dní odo dňa rozhodnutia o jeho prebytočnosti neprejavili záujem žiadne štátne rozpočtové organizácie alebo štátne príspevkové organizácie.
      Vláda by mala dnes schváliť na rekonštrukciu a modernizáciu budovy Krajského súdu v Banskej Bystrici ďalších 1,53 milióna eur. Tieto financie si vyžiadalo zvýšenie ceny verejnej práce. Objekt z roku 1898 je národnou kultúrnou pamiatkou. Pozemok, na ktorom sa nachádza, je súčasťou ochranného pásma Mestskej pamiatkovej rezervácie.
      Členovia kabinetu majú schváliť aj zmenu účelu využitia nevyčerpaných prostriedkov v rozpočte Najvyššieho súdu (NS) SR. Suma vo výške 3386 eur sa použije na obstaranie aktualizácie softvérového vybavenia, ktoré je potrebné na spracovanie majetkových priznaní sudcov a ich zverejnenie. Tieto peniaze boli pôvodne určené na nákup prístrojovej a kancelárskej techniky pre Kanceláriu Súdnej rady SR.
      Ministri sa majú oboznámiť tiež s výsledkami zahraničného obchodu SR v minulom roku. Zo správy ministerstva hospodárstva vyplýva, že po oživení slovenskej ekonomiky vlani vývoz tovarov a služieb vzrástol v bežných cenách o 19,7 %, dovoz dokonca o 20,5 %. Celková obchodná bilancia obchodu s tovarom a službami sa tak zhoršila o 306 miliónov eur. Tento medziročný pokles súvisel s negatívnym vplyvom rastu dovoznej náročnosti a rastúcimi cenami surovín na svetových trhoch. K zhoršeniu bilancie najviac prispel rast dovozu nerastných palív a minerálnych olejov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies