Predčasný starobný dôchodok

NETKY.SK • 30 Október 2023, 09:30 • 2 min
Predčasný starobný dôchodok

BRATISLAVA - Dnes vám vysvetlíme, čo je predčasný starobný dôchodok a ako a kto môže on požiadať.

slovakia

left justify in out

Predčasný starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá je vyplácaná zo starobného poistenia a jej účelom je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe skôr ako dovŕši svoj dôchodkový vek.
Predčasný starobný dôchodok môže pomôcť najmä tým, ktorí tesne pred dovŕšením dôchodku prišli o prácu a možnosť nájsť si novú je málo pravdepodobná alebo si dlhodobo prácu nedokážu nájsť a nemajú iné možnosti riešenia svojej ekonomickej situácie.
Kto má nárok na predčasný starobný dôchodok?
V platnosti od 1. januára 2023 máte nárok na predčasný starobný dôchodok, ak :
·         ste získali aspoň 15 rokov dôchodkového poistenia,
·         chýbajú vám najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku alebo ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov a
·         a suma vášho predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,6-násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu.
( Životné minimum upravuje § 1 Zákona č. 601/2003 Z.z. o životnom minime  ako spoločensky uznanú minimálnu hranicu príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze. 
Podľa úradu - Štatistický úrad  dosiahol koeficient rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností hodnotu 14,7 %. Platné sumy životného minima za predchádzajúce obdobie sa teda vynásobia hodnotou 14,7 % a získali sa nové sumy, ktoré platia od 1. júla 2023. Tieto sumy upravuje Opatrenie č. 220/2023 Z. z. Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o úprave súm životného minima. 
Platnosť od 01.07.2023 do 30.06.2024
 Poistné za vás odvádzal zamestnávateľ, ak ste mali riadny pracovný pomer, alebo ste si ho platili ako osoba samostatne zárobkovo činná, alebo ste si ho dobrovoľne platili sami, či ho za vás, v určitých prípadoch, odvádzal štát.
Musíte mať ukončený pracovný pomer a nesmiete pracovať ani ako živnostník. Ak totiž platíte odvody na povinné dôchodkové poistenie, nie je možné vyplácať predčasný starobný dôchodok. To znamená, že žiadateľovi nevznikne nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku, ak ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok bude povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba.
Uvedené sa 1. júla 2023 nevzťahuje na nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku povinne dôchodkovo poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby, ktorá je držiteľom zákonnom určeného oprávnenia na podnikanie podľa osobitného predpisu, a nie je povinne dôchodkovo poistená z iného dôvodu.
Ide o oprávnenia vydané na výkon činnosti pri výkone týchto povolaní:
1.   psychológov a zdravotníckych pracovníkov podľa osobitných predpisov okrem verejných zdravotníkov, ktorí vykonávajú zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami, očných optikov a zubných technikov podľa živnostenského zákona,
2.   veterinárnych lekárov, veterinárnych pracovníkov a osôb vykonávajúcich odborné práce pri šľachtiteľskej a plemenárskej činnosti v chove hospodárskych zvierat,
3.   advokátov, notárov, patentových zástupcov a súdnych exekútorov,
4.   znalcov a tlmočníkov,
5.   overovateľov (audítorov) a daňových poradcov,
6.   burzových dohodcov, samostatných finančných agentov a finančných poradcov a iných fyzických osôb oprávnených vykonávať finančné sprostredkovanie a finančné poradenstvo podľa osobitného predpisu,
7.   sprostredkovateľov a rozhodcov kolektívnych sporov, mediátorov,
8.   autorizovaných architektov, autorizovaných krajinných architektov a autorizovaných stavebných inžinierov,
9.   autorizovaných geodetov a kartografov,
10.  reštaurátorov kultúrnych pamiatok a zbierkových predmetov, ktoré sú dielami výtvarného umenia,
11.  audítorov bezpečnosti pozemných komunikácií,
12.  sociálnych pracovníkov podľa osobitného predpisu.
To znamená, že ak ste povinne dôchodkovo poistená samostatne zárobkovo činná osoba na základe oprávnenia na podnikanie vydaného na výkon činnosti pri výkone uvedených povolaní, Sociálna poisťovňa vám po 30. júni 2023, za predpokladu, že splníte ostatné zákonom stanovené podmienky, prizná predčasný starobný dôchodok. Taktiež, ak vám počas poberania predčasného starobného dôchodku vznikne takéto povinné dôchodkové poistenie, nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku vám nezanikne.

Získali ste 40 odpracovaných rokov a viac
Ak ste získali najmenej 40 odpracovaných rokov, nevzťahuje sa na vás veková podmienka. Čo znamená, že ak splníte aj ostatné zákonné podmienky, vznikne vám nárok na predčasný starobný dôchodok, aj keď vám chýbajú viac ako dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku.
Do dovŕšenia dôchodkového veku vám nechýba viac ako dva roky
Ak vám do dovŕšenia dôchodkového veku nechýba viac ako dva roky, na účely nároku na dôchodok sa nevyžaduje splnenie podmienky získania najmenej 40 odpracovaných rokov. Tabuľku a bližšie informácie získate na stránke Sociálnej poisťovne.

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: Suma životného minima, a teda aj jej 1,6-násobok pre vypočítanie minimálnej sumy predčasného starobného dôchodku, sa každý rok mení. Životné minimum je definované ako spoločensky uznaná minimálna hranica príjmov fyzickej osoby, pod ktorou nastáva stav jej hmotnej núdze.
Výška životného minimum sa mení každý rok

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies