Bratislava upúšťa od používania nebezpečných chemických postrekov

NETKY.SK • 28 Jún 2019, 15:10 • 2 min
Bratislava upúšťa od používania nebezpečných chemických postrekov

BRATISLAVA – Mesto Bratislava úplne upúšťa od používania chemických postrekov na báze glyfosátu, s výnimkou používania prostriedkov na odstraňovanie inváznych rastlín a na hubenie škodlivých hlodavcov (rodenticídov). Rozhodli o tom bratislavskí mestskí poslanci.

slovakia

left justify in out

Odstraňovanie buriny a predchádzanie jej rastu chce mesto riešiť systémovo, a to intenzívnou pravidelnou údržbou a čistením spevnených plôch.

 

"Tak, aby sa zamedzilo nánosom prachu a zeminy, ktoré slúžia na jej rast, nakoľko boli tieto práce v minulosti zanedbávané," píše sa v predloženom materiáli.

 

Samospráva poukazuje na to, že glyfosát bol Svetovou zdravotníckou organizáciou WHO, jej inštitútom pre výskum rakoviny (IARC), na základe záverov komisie 17 nezávislých expertov a verejne dostupných štúdií toxicity, označený za potenciálny karcinogén.

 

"Členské krajiny Európskej únie v novembri roku 2017 odsúhlasili úplný zákaz používania tohto herbicídu od roku 2022," podotkla Bratislava.

 

img

 

Zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) v novembri 2018 schválilo zámer nepoužívať na ničenie burín a ruderálnych rastlín herbicídy na báze glyfosátov na verejných priestranstvách vo vlastníctve BSK a snažiť sa používať prípravky na ekologickom princípe.

 

"Vzhľadom na vyššie uvedené a na nepriaznivé vplyvy chemických postrekov na životné prostredie, život obyvateľov, fauny a flóry a zároveň dostupné, inovatívne a prírode blízke možnosti odstraňovania burín, navrhujeme úplne upustiť od používania chemických postrekov na báze glyfosátu, s výnimkou používania prostriedkov na odstraňovanie inváznych rastlín na všetkých pozemkoch vo vlastníctve a správe hlavného mesta," spresnila samospráva.

 

Mesto zároveň začína komplexne riešiť otázky používania pesticídov na území Bratislavy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies