Predčasné parlamentné voľby 2013 v Česku sa skončili

NETKY.SK • 26 Október 2013, 14:42 • 2 min
Predčasné parlamentné voľby 2013 v Česku sa skončili

PRAHA - Priebeh volieb dnes narušili nečakané udalosti v Plzni, v okolí mesta Chrudim a v Karvinej.

slovakia

left justify in out

O 14.00 hodine sa dnes v Českej republike skončili predčasné voľby do 200-člennej dolnej komory parlamentu - Poslaneckej snemovne. Výnimkou je jeden z plzenských volebných obvodov, kde sa tak stane až o 14.30 h. O priazeň voličov sa v parlamentných voľbách 2013 uchádzal rekordný počet takmer 5900 kandidátov z celkove 23 politických subjektov. Sedemnásť strán alebo hnutí zostavilo kandidátky na celom území krajiny.

Priebeh volieb dnes narušili nečakané udalosti v Plzni, v okolí mesta Chrudim a v Karvinej.

V jednom z plzenských volebných obvodov sa hlasovanie začalo s 30-minútovým oneskorením, pretože chýbali kľúče na otvorenie volebnej miestnosti. Voľby by sa tu mali mimoriadne skončiť o 30 minút neskôr, ako na zvyšku územia krajiny.

V časti Radim mestečka Luže v okolí Chrudimi skonal pred volebnou miestnosťou 77-ročný člen tamojšej volebnej komisie. Už v piatok záchranári nedokázali vrátiť do života 81-ročnú seniorku, ktorá zomrela vo Frýdku-Místku krátko po tom, čo odvolila.

V Karvinej chcel istý občan voliť bez občianskeho preukazu. Pri incidente s členmi volebnej komisie sa neúspešne pokúsil o odcudzenie ich služobného mobilného telefónu a jedného z členov grémia fyzicky napadol. Po neznámom tridsiatnikovi pátra polícia.

Údaje o voličskej účasti naznačovali ešte v piatok čísla porovnateľné s účasťou občanov na voľbách v roku 2010. V sobotu sa však v súlade s očakávaním vybralo do volebných miestností - až na výnimky - výrazne menej voličov.

Volebné výsledky sa budú zverejňovať postupne, tie zásadné by mali byť známe už večer.

Všeobecne sa očakáva víťazstvo Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), ktorá sa po siedmich rokoch v opozícii netají ambíciou prevziať vládnu zodpovednosť. Celkove však analytici rátajú s výrazným posunom krajiny doľava a neúspechom pravice. Tomu zodpovedali aj výsledky prieskumov verejnej mienky z posledných mesiacov, v ktorých však bolo v ostatných týždňoch badateľné oslabenie postavenia stále vedúcich sociálnych demokratov.

Pred troma rokmi zvíťazila vo voľbách takisto ČSSD so ziskom 22,1 percenta hlasov, čo však vtedy nestačilo na vytvorenie vlády. Novú stredopravú koalíciu vytvorili totiž napokon Občianska demokratická strana (ODS), ktorá skončila druhá s 20,2 percenta hlasov, tretia TOP 09, ktorú podporilo 16,7 percenta voličov a Veci verejné (VV) so ziskom 10,9 percenta hlasov. Popri spomínaných politických subjektoch sa do parlamentu dostala ešte Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) so ziskom 11,3 percenta hlasov. Naopak, Strana práv občanov-Zemanovci (SPOZ), KDU-ČSL, Strana zelených (SZ) i  Suverenita-blok Jany Bobošíkovej skončili v roku 2010 pred bránami snemovne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies