Pred voľbami v Španielsku vedie vládnuca PP, hneď za ňou je nová Ciudadanos

NETKY.SK • 11 December 2015, 14:48 • 2 min
Pred voľbami v Španielsku vedie vládnuca PP, hneď za ňou je nová Ciudadanos

MADRID - Deväť dní pred parlamentnými voľbami v Španielsku sa v predvolebnom prieskume ocitol na druhom mieste za vládnucou Ľudovou stranou (PP) nový, trhovo orientovaný politický subjekt Ciudadanos (Občania), zatiaľ čo opoziční socialisti skončili až na štvrtom mieste. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prieskum inštitútu DYM priniesol Španielskej socialistickej robotníckej strane (PSOE) jej doteraz najhorší výsledok. A naznačil, že jej hlasy odobrali Ciudadanos a ďalší politický nováčik Podemos (Môžeme) - ľavicové hnutie vystupujúce proti úsporným opatreniam vlády. Až 26 percent opýtaných však uviedlo, že sa ešte nerozhodlo, koho bude v nedeľu 20. decembra voliť. Prieskum ukázal, že žiadna z politických strán zrejme nezíska parlamentnú väčšinu, čo znamená, že vládnuť bude koalícia strán alebo menšinová vláda.

 

Španieli sa stále spamätúvajú z hlbokej recesie, ktorá sa oficiálne skončila pred 18 mesiacmi, a húfne sa odvracajú od dvoch hlavných strán, ktoré striedavo vládli v Španielsku od skončenia diktatúry koncom 70. rokov, poznamenala agentúra Reuters. Hnutie Podemos, často prirovnávané ku gréckej Syrize, a strana Ciudadanos si získali voličov, ktorí už majú plné zuby zavedených politikov poškvrnených korupčnými škandálmi. Vládnucej stredopravej PP pomohlo oživenie ekonomiky, ktoré začalo znižovať druhú najvyššiu nezamestnanosť v krajine eurozóny po Grécku.

 

Prieskum ukázal, že PP na čele s premiérom Marianom Rajoyom by mohla vo voľbách získať 26,7 percenta hlasov, Ciudadanos 23,2 percenta, Podemos 19,1 percenta a socialisti 17 percent.

Na prieskume DYM sa zúčastnilo 1012 respondentov. Uskutočnil sa v dňoch 27. novembra až 9. decembra a o jeho výsledkoch dnes informovala spravodajská webová stránka El Confidencial.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies