Začali sa v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu

NETKY.SK • 25 Máj 2019, 08:00 • 2 min
Začali sa v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu

BRATISLAVA - Začali sa v poradí štvrté voľby do Európskeho parlamentu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Rozhodovať o poslancoch Európskeho parlamentu sa dnes u nás dá od 07:00 do 22:00 v 5 951 volebných miestnostiach. Ako agentúru SITA informovali z tlačového odboru ministerstva vnútra, všetky volebné miestnosti sa otvorili o 07:00. Žiadna z obcí tak nevyužila právo začať hlasovanie skôr. Voliči si vyberajú 14 europoslancov, jeden z nich sa však ujme mandátu až po odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Prvé voľby do Európskeho parlamentu sa u nás konali v roku 2004 a následne každých päť rokov, teda v roku 2009 a 2014.

Voliči v eurovoľbách vyberajú kandidačné listiny. Na jednej vybranej kandidačnej listine môžu, a nemusia, označiť toho, koho chcú za europoslanca. Prednostné hlasy môžu byť najviac dva a tradične sa značia zakrúžkovaním poradového čísla pred menom kandidáta. Svoje kandidátky do eurovolieb na Slovensku pôvodne zaregistrovalo 31 strán a hnutí, ktoré do boja o 14 kresiel europoslancov vyslali 349 kandidátov a kandidátok. Podľa údajov ministerstva vnútra sa siedmi kandidáti vzdali kandidatúry a piatich kandidátov odvolali z kandidačnej listiny politické subjekty. Ak sa kandidát vzdal alebo bol odvolaný po zaregistrovaní kandidačnej listiny, zostávajú údaje o ňom na kandidačnej listine, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada. Presný zoznam kandidačných listín, kandidátov, ale aj tých, čo sa vzdali, možno nájsť na volebných webstránkach ministerstva vnútra, konkrétne na adrese - https://www.minv.sk/?ep-kl. Oznámenie o tom, ktorí z kandidátov sa vzdali alebo boli odvolaní, nájdu voliči v každej volebnej miestnosti.

Voliť do europarlamentu na území Slovenska môžu občania SR, ktorí najneskôr dnes dovŕšili 18 rokov a majú na Slovensku trvalý pobyt. Voliť tiež môžu občania SR, ktorí nemajú trvalý pobyt na Slovensku a ani v ďalšom členskom štáte EÚ, ak sa dnes zdržiavajú na území Slovenska. Napokon voliť zástupcov Slovenska v europarlamente môžu aj občania iných členských štátov EÚ s trvalým pobytom v SR, ktorí najneskôr dnes dosiahli 18 rokov. Museli však najneskôr 15. apríla požiadať obec, kde majú trvalý pobyt, aby ich zapísali do zoznamu voličov. Takýchto voličov je podľa údajov rezortu vnútra 824. Voliť do Európskeho parlamentu sa dá len v jednom členskom štáte Európskej únie. Volič, ktorý požiada pre voľby do EP o zápis do zoznamu voličov v inom členskom štáte únie a zároveň požiada o zápis do zoznamu voličov v Slovenskej republike, sa dopustí priestupku, za ktorý je pokuta 100 eur.

Všetci voliči musia po príchode do volebnej miestnosti preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom. Hlasovať môžu aj mimo svojho trvalého bydliska. Potrebujú na to okrem občianskeho preukazu aj hlasovací preukaz. V eurovoľbách sa dá hlasovať aj na pas. Platí to však pre úzku skupinu voličov. Táto situácia môže nastať iba v prípade občanov SR, ktorí nemajú trvalý pobyt v Európskej únii. Až do skončenia hlasovania poradia voličom na Slovensku na tradičnej volebnej infolinke ministerstva vnútra. Infolinka k voľbám do Európskeho parlamentu je k dispozícii na bratislavských telefónnych číslach: 02/5094 2317 a 02/ 5094 2312.

Oficiálne výsledky volieb zverejní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán až v nedeľu o 23:00. Zverejnia sa naraz v celej únii po skončení volieb v Taliansku, ktorého voliči odovzdávajú hlasy ako poslední. Eurovoľby totiž v únii trvajú štyri dni. Ako prví hlasovali vo štvrtok 23. mája voliči v Holandsku a vo Veľkej Británii. Následne v piatok sa volilo v Írsku. Slovensko, Malta a Lotyšsko si svojich zástupcov v EP vyberajú dnes. V Českej republike sú voľby dvojdňové, začali sa v piatok a pokračujú dnes. Zvyšok Európy hlasuje v eurovoľbách v nedeľu 26. mája. Voliči 28 krajín Európskej únie v eurovoľbách vyberajú svojich 751 zástupcov v Európskom parlamente. Ak Veľká Británia odíde z EÚ, počet poslancov klesne na 705.

Poslanci Európskeho parlamentu sa volia každých päť rokov. Európsky parlament je jediným priamo voleným medzinárodným zhromaždením na svete a jeho úlohou je zastupovať záujmy občanov EÚ na európskej úrovni.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies