Pred ÚV protestovalo vyše 9000 učiteľov, pohrozili ostrým štrajkom

NETKY.SK • 13 September 2011, 20:20 • 2 min
Pred ÚV protestovalo vyše 9000 učiteľov, pohrozili ostrým štrajkom

Pred ÚV protestovalo vyše 9000 učiteľov, pohrozili ostrým štrajkom

slovakia

left justify in out

img

Vyše 9000 učiteľov z celého Slovenska zaplnilo dnes pred poludním Námestie slobody pre Úradom vlády SR. 
„Nemáme učebnice, materiály, nemám z čoho učiť, všetko je zlé, nielen platy. Majú na nás vysoké nároky a nemáme podmienky,“ hovorí pre TASR učiteľka Agnesa, ktorá na protest prišla zo základnej školy v Lučenci. Transparenty nad hlavami pedagógov potvrdzujú, že dnešný protestný míting pritiahol učiteľov nielen z Bratislavy, ale aj z Michaloviec, Handlovej, Nových Zámkov, Pezinka a ďalších slovenských miest. 
"Poddimenzované financovanie školstva a nedostatočná úroveň odmeňovania, to sú dva leitmotívy, o ktorých sa chceme s vládou baviť,“ povedal predák odborárov Jozef Lužák z tribúny o dôvodoch, ktoré dnes učiteľov na námestie pritiahli, na čo mu masa učiteľov odpovedala nadšeným skandovaním. Lužák prezradil, že odborári majú pripravený ďalší scenár v prípade, že požiadavky protestu vláda nevypočuje. „Pýtam sa, ak nebudeme úspešní, môžeme dať signál už z tohto námestia vláde, že pôjdeme do štrajku?“ vyzval predák učiteľov. Námestím zaznelo hlučné áno. Lužák pred médiami povedal, že po zbere spätnej väzby od učiteľov by o ostrom štrajku mohla rozhodnúť už najbližšia rada zväzu 6. októbra tohto roka. „Potrebujeme minimálne 60 percent, ideálne by bolo 80 percent podpisov (zamestnancov školstva, pozn. TASR),“ upozorňuje Lužák, koľko hlasov potrebujú na legitímne zatvorenie škôl. 
Zástupcovia školských odborov dnes svoje požiadavky po protestnom mítingu odovzdajú Úradu vlády SR. Medzi hlavné z nich patrí systémové zvýšenie investícií na školstvo, aby bol do konca volebného obdobia porovnateľný s investíciami so štátmi Európskej únie, zvýšenie mzdového ohodnotenia zamestnancov školstva, aby bol zabezpečený rast ich reálnych platov, a úprava systému odmeňovania, tak aby platy pedagógov dosiahli 1,2- až 1,6-násobok priemerného platu v národnom hospodárstve. „Premiérka si tie požiadavky preštuduje a ak požiadajú o stretnutie s premiérkou, dostanú odpoveď,“ povedal pre médiá hovorca predsedníčky vlády Rado Baťo. 
Požiadavky školských odborárov podporujú aj iniciátori a signatári petície Ako ďalej učiteľ, ktorú podpísalo už vyše 37.000 učiteľov. „Veľa učiteľov, ktorí sú tu, sú neodborári. Podporujeme odborárov, lebo ideme po spoločnej ceste. Naša petícia ide ďalej, ale boli by sme hlúpi, keby sme nepodporili o niečo menšie požiadavky, než máme my,“ povedal iniciátor petície Ľudovít Selebédi. Učitelia by podľa neho mali žiadať hlavne tri požiadavky - šesť percent HDP na školstvo, viazanosť platov na priemernú mzdu a tiež plošné zvýšenie tabuliek pracovníkov školstva aspoň o 30 percent.
Pre protest v centre Bratislavy dnes polícia prijala bezpečnostné opatrenia. Podľa bratislavského krajského hovorcu Františka Peczára je v blízkosti Úradu vlády asi 40 policajtov a asi desať ich mestských kolegov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies