Pred sídlom OSN v New Yorku prvýkrát zaviala vatikánska vlajka

NETKY.SK • 25 September 2015, 15:04 • 2 min
Pred sídlom OSN v New Yorku prvýkrát zaviala vatikánska vlajka

NEW YORK - Pre newyorským sídlom Organizácie Spojených národov dnes prvýkrát zaviala zástava Vatikánu. Stalo sa tak v deň, keď tam má pápež František vystúpiť s prejavom pred delegátmi Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN).

slovakia

left justify in out

Žlto-bielu vatikánsku vlajku, ozdobenú symbolmi pápežskej duchovnej moci, vyvesili pred ústredím svetovej organizácie bez akýchkoľvek slávnostných ceremónií a oficialít, a to v súlade so želaním Svätej stolice. Samotný akt vykonali krátko po 06.00 h miestneho času (12.00 h SELČ) pracovníci bezpečnostnej služby OSN. Stalo sa tak na základe novej rezolúcie, ktorú VZ OSN schválilo len 10. septembra. Rezolúcia predložená Palestínčanmi umožňuje nečlenským štátom vyvesiť svoju zástavu popri 193 členských štátoch OSN. Takýto štatút majú v súčasnosti len Vatikán a Palestína.

 

Vatikán si pôvodne neželal, aby k vyveseniu vlajky došlo počas prebiehajúcej návštevy pápeža Františka v USA. Svoje rozhodnutie napokon na odporúčanie sekretariátu OSN zmenil, trval však na tom, že si neželá žiadne oficiality.

Palestínski diplomati vyvesia vlajku Palestíny na špeciálnej ceremónii 30. septembra, teda v deň, keď palestínsky prezident Mahmúd Abbás vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy VZ OSN, uviedol server stanice Voice of America.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies